ČT: Nemocnice nenakupují u zdroje, stojí je to miliony

Praha - Řádově desítky milionů korun by mohly ušetřit nemocnice, kdyby důsledně vypisovaly výběrová řízení na dodavatele zdravotnického materiálu. Jak zjistila Česká televize, ceny konkrétních základních pomůcek se často liší až o třetinu a nemocnice jich přitom ročně spotřebují za stamiliony.

Například stejná vysokotlaká hadička stojí jednou 127, podruhé 209 a potřetí dokonce 275 korun. Ten samý zaváděcí drát pak jednou 319, jinde ale více než 450 korun. Pražský IKEM si spočítal roční úsporu na levnějším zdravotnickém materiálu na 50 milionů korun, na materiál za dalších 300 milionů výběrová řízení chystá. „Buď hledáme srovnatelně kvalitní produkty za rozumnější cenu, nebo identické produkty dodané jiným distribučním řetězcem za cenu, která je výrazně nižší než oficiální zastoupení velkých nadnárodních firem,“ řekl Michal Stiborek, ekonomický náměstek, IKEMu.

Nemocnice svoje hadičky, dráty i sáčky málokdy nakupují hned u zdroje, kde je výrobek nejlevnější, za každého dalšího prostředníka ovšem zaplatí. „Marže, které se načítají v tom řetězci, jsou v desítkách procent,“ konstatoval Stiborek.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Rozdíly v cenách zdravotnického materiálu sledují i pojišťovny. Možnost jejich ovlivnění je ale omezená. „Jediná možná cesta k úspoře je snížení maximální ceny v číselníku. Proto jednáme s dodavateli a samozřejmě vždy se snažíme maximální cenu udělat nebo dojednat co možná nejnižší,“ podotkl Jiří Rod, mluvčí VZP.

K co nejnižším nákladům tlačí své podřízené organizace i ministerstvo zdravotnictví. „Důsledné využívání tržního prostředí a tím vytvoření tlaku na ceny dodavatelů, je jednou z cest,“ míní mluvčí ministerstva Eva Kašíková. Ministerstvo dokonce uvažuje o tom, že by i pro zdravotní materiál využilo takzvané centrální nákupy. Rozhodne se zřejmě podle toho, jak se centrální nákup pro všechny podřízené nemocnice osvědčí u dodavatelů energií.

  • Nemocnice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2670/266940.jpg
  • Leoš Heger autor: Michal Kramphanzl, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2349/234875.jpg