Zbrojaři čekají, až jim obrana otevře americké dveře

Praha – Asociace obranného průmyslu České republiky (AOP) kritizuje údajně pomalou práci ministerstva obrany na česko-americké smlouvě, jež by měla tuzemským společnostem umožnit obchodování na americkém trhu. K ratifikaci dohody o mezinárodním zbrojním obchodě se americká strana zavázala před čtyřmi lety v průběhu vyjednávání o radarové základně v Brdech, její přijetí označilo za svou prioritu i ministerstvo obrany. K uzavření dohody ale zatím nedošlo.

„Vzhledem k tomu, že od prvních jednání uplynuly čtyři roky, domníváme se, že ministerstvo obrany v této věci nepokročilo,“ podotknul prezident AOP Jiří Hynek. Asociace se proto nyní chystá na ministerstvo obrátit s žádostí o vysvětlení. „Hodláme oslovit ministerstvo obrany, abychom zjistili, v jakém stavu se nachází příprava této dohody, popřípadě požádáme, aby jednání urychlilo,“ dodal Hynek.

Někdejší náměstek ministryně obrany Martin Barták v dopise z července 2008 zbrojaře ujišťoval, že sjednání memoranda je prioritou, kterému úřad věnuje nadstandardní pozornost. Podle nejnovějšího vyjádření ministerstva Spojené státy už koncem roku předaly vlastní návrh textu, teď ho zkoumají odborníci, následovat by měla schvalovací procedura a podpis. „Lze očekávat, že by ta dohoda mohla vstoupit v platnost v průběhu příštího roku,“ doplnil mluvčí obrany Vladimír Lukovský. Americká strana se k jednání vyjádřit nechce.

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Česko chce patřit do klubu 21 vyvolených

Smlouvu o zbrojním obchodu má se Spojenými státy 21 zemí; bez její existence se totiž zbrojaři na americký trh prakticky nedostanou, a to ani jako subdodavatelé. Dohodu by uvítaly prakticky všechny domácí firmy. „Pokud by uzavření této smlouvy umožnilo, že se americký trh více otevře a že zde budou moci působit české firmy, tak to samozřejmě jenom uvítáme,“ řekl Lubomír Kovařík ze Zbrojovky Brno.

Vydáno pod