Vysoké policejní výsluhy končí, rozhodl Lessy

Praha – Policejní prezident Petr Lessy zakázal umělé navyšování odměn pro vysoké policejní činitele. Ty se totiž promítají do výsluh po odchodu do civilu a např. bývalý náměstek policejního prezidenta Jiří Houba tak od policie odešel s měsíční výsluhou 62 tisíc korun. Informaci přinesl deník Právo.

Lessy svým rozhodnutím reagoval na kontroverzní výši odměn pro zmíněného Houbu a také pro bývalého šéfa odboru informatiky Gabu Beržiho. Oba získali výsluhu přesahující 60 tisíc korun měsíčně tak, že v roce předcházejícím jejich odchodu obdrželi statisícové až milionové odměny. Výše výsluhy tak výrazně vzrostla.

„Od začátku letošního roku, odkdy jsem ve funkci, už není možné, aby výsluha policistům narostla díky těmto odměnám,“ citovalo Lessyho Právo. „Zaprvé jsou zastropovány částkou sto tisíc za celý rok a zadruhé u vrcholového managementu nejsou ani předpokládány a zatím se žádné ani nevyplácely.“ Nejvyšší policejní šéfové tak letos žádné řádné odměny nedostanou.

„Samozřejmě neříkám, že to nemůže být v ojedinělých případech překročeno, ale musí jít skutečně o specifické případy za konkrétní mimořádnou věc a vždy se souhlasem policejního prezidenta nebo jeho náměstků,“ dodal Lessy. Aby kvalitní vrcholové policejní funkcionáře udržel, počítá policejní prezident s tím, že od něj v průběhu roku dostanou mimořádné kázeňské odměny, které už se jim ale do případných výsluh po odchodu do civilu nezapočítávají. Jejich hranicí je necelých 500 tisíc ročně.