Vnitro odkládá elektronické občanky, nemá peníze

Praha – Už v lednu 2012 měli Češi obdržet první elektronické občanské průkazy. Ministerstvo vnitra ale nyní navrhuje odložit jejich vydávání až na rok 2014, protože na ně momentálně nemá peníze. Rezort se tak přizpůsobuje požadavku ministerstva financí, které chce snížit dopady zavádění elektronických občanských průkazů na státní rozpočet.

„Důvodem pro toto odložení je skutečnost, že s jejich zavedením jsou spojeny zvýšené finanční náklady, pro jejichž úhradu však nemá kapitola státního rozpočtu ministerstva vnitra zdroje,“ píše ministerstvo v důvodové zprávě dostupné ve vládní knihovně připravované legislativy.

Vnitro uvádí, že letos má na tyto účely k dispozici 96 milionů korun a obdobnou výši předpokládá i na rok 2012. Kdyby ovšem měl stát začít elektronické průkazy vydávat opravdu již na začátku příštího roku, potřebovalo by ministerstvo na rok 2012 asi 359 milionů korun a zhruba 292 milionů v roce 2013.

Elektronické občanské průkazy mají být oproti dosavadním doplněny o čipovou kartu, na které budou skryty údaje usnadňující jednání s úřady.

S odkladem počítal už John

Původně měly úřady vydávat tyto průkazy už od letošního července. Termín se ale už jednou posunul kvůli zpoždění, s nímž mají začít fungovat čtyři základní informační registry veřejné správy. Tehdejší ministr vnitra Radek John přitom už v březnu poslance ze sněmovního branného a bezpečnostního výboru upozornil na to, že bude možná nutný další odklad. „Máme signály z ministerstva financí, že nemáme finanční krytí,“ řekl.

Vydáno pod