Nejvíc porušují předpisy řidiči na Karlovarsku a Ústecku

Praha - V Karlovarském a Ústeckém kraji řidiči nejvíc porušují předpisy. Vyplývá to z informací, které získala Česká televize. Za pět let fungování bodového systému se šoféři právě v těchto krajích nejčastěji provinili proti pravidlům, a nejvíc jich také proto přišlo o řidičský průkaz. Nejslušněji se naopak jezdí na Pardubicku. Vysvětlení jsou dvě - buď policie v těchto krajích kontroluje častěji, nebo si část řidičů na severozápadě republiky s pravidly hlavu příliš neláme. Body v Karlovarském kraji dostal každý sedmý řidič a na Ústecku každý osmý.

Řidiči na Karlovarsku se domnívají, že bilanci jim zhoršují cizinci. Podle místní policie, která loni řešila 24 tisíc přestupků, to ale pravda tak docela není. „Kolem 1 500 přestupků způsobili cizinci, což jak je vidět podle statistik, není až tak závažná většina,“ tvrdí karlovarská policejní mluvčí. 

O řidičák na Karlovarsku přichází každý stodesátý řidič a na Ústecku dokonce každý stosedmý. Naopak v Pardubickém kraji, o kterém mluví čísla nejlíp, se vyboduje jen jeden ze skoro tří set řidičů.  

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)

Nadšení Pardubických ale mírní například majitel pardubické autoškoly Aleš Hruška. „Vliv na to může mít i stav silnic, protože silnice jsou poměrně rozbité, řidiči musí být na jízdu koncentrovaní.“ 

Leoš Tržil, ředitel, dopravní policie

„Hraje roli zkušenost řidičů, chování, což může být v Pardubicích lepší. Nicméně z hlediska dopravní nehodovosti v loňském roce na tom Pardubice nejlépe nebyly.“

Čeští řidiči nasbírali za pět let fungování bodového systému přes šest milionů bodů. Skoro ve všech krajích nejčastěji za rychlou jízdu. Jen na Karlovarsku řidiči častěji nesvítili a na Vysočině si nezapnuli bezpečnostní pás. A Pražáci, o kterých se všude říká, že jsou na silnicích drzí, v počtech bodů i odevzdaných řidičáků tvoří jen šedý průměr.