Pafko: Reforma zkomplikuje výuku mediků

Praha - Zákony o zdravotnických službách, které v rámci druhé fáze reformy zdravotnictví začne v úterý projednávat Poslanecké sněmovna, mohou zkomplikovat výuku nových lékařů. V Otázkách Václava Moravce na to upozornil chirurg Pavel Pafko. Zákon totiž nově počítá až se stotisícovou pokutou pro tu nemocnici, která navzdory přání pacienta vpustí na operační sál medika. Podle Pafka tak hrozí vytvoření dvou skupin pacientů, kteří s účastí mladých lékařů souhlasí, respektive nesouhlasí.

„Považuji to za naprosto scestné,“ okomentoval zákon známý chirurg. „Každý pacient by měl vědět, že fakultní nemocnice jsou výukovým pracovištěm mladé generace. Představa, že tam budou dva druhy pacientů - ti, kteří si nepřejí, aby jim student strčil prst do konečníku nebo zašil ránu, a jiní, kterým to nevadí - je pro mě nepřijatelná,“ uvedl Pafko.

Heger: Sankce zavádíme kvůli stížnostem

„Lidé musí vědět, že jdou–li do výukového pracoviště, budou předmětem výuky. Kde se to ti studenti mají naučit?“ zdůraznil Pafko. Podle něj tak může vzniknout paradox, kdy medik v květnu končící studium nebude moct přijít s pacientem do styku, ale již v srpnu nastoupí do nemocnice jako vystudovaný lékař.

Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera pravidlo, že pacient musí souhlasit s vyšetřením od medika, platí již pět let. Sankce se pak nově zavádějí na základě stížností některých pacientů. „Našli bychom příklady z dopravního provozu, že když nejsou sankce, jak to dopadá,“ doplnil ministr zdravotnictví.

Druhá fáze zdravotnické reformy:

Druhý balík reformních zákonů pro zdravotnictví schválil Nečasův kabinet v červnu. Poslanecká sněmovna jej v prvním čtení začne projednávat v úterý 12. července a ministerstvo zdravotnictví o něm hovoří jako o „občanském zákoníku pro zdravotnictví“, protože by měl posílit a přesně definovat práva pacienta.

Vedle zmiňované „sankce za mediky“ počítá s pokutou do výše 100 000 korun za to, že nemocnice neumožní rodině návštěvu nemocného. Pokud lékař odmítne ošetřit akutního pacienta, vystavuje se hrozbě postihu 300 000 korun. Až milionovou pokutu může lékař dostat ve chvíli, kdy poruší mlčenlivost.