Novodobými piráty silnic jsou cyklisté

Praha – Cyklisté jsou čím dál častějšími viníky dopravních nehod. Policejní statistiky to registrují už třetí rok po sobě. Letos způsobili lidi na kole za prvních pět měsíců přes šest set nehod a každý čtvrtý z hříšníků měl v krvi alkohol. Patnáct jezdců přišlo o život. BESIP teď tak chce vydat desatero bezpečnostních pravidel. Na kolik budou cyklisté a řidiči brát vážně rady BESIPu ukážou až policejní statistiky.

Za prvních pět měsíců zavinilo nehodu 652 cyklistů. Navíc 178 jich při tom bylo opilých. Jev, který v Česku v posledních třech letech nabírá na obrátkách. Jedním z posledních případů je třiaosmdesátiletý muž z Chomutova, který když vjížděl na silnici, narazil přímo do projíždějícího auta. V nemocnici na následky zranění zemřel.

Alkohol v krvi způsobuje v mnoha případech popíjení piva ve stáncích, které jsou paradoxně umístěny přímo na cyklostezkách. „Vím, že by se to na cyklostezkách nemělo, ale říkám si jedno pivo mě nemůže zase zabít. Tady jde o to, když třeba někoho srazím, tak jsem v průšvihu,“ konstatuje náhodný cyklista. 

Opilému cyklistovi nyní hrozí pokuta deset až dvacet tisíc korun. Na zvyšující se počet nehod, které zaviní cyklisti, teď BESIP reaguje vydáním desatera bezpečnostních pravidel. Malou brožurku budou moc vozit přímo na kole a dostanou ji i řidiči aut. Vždy jim má připomenout nebezpečné situace. Především má ukázat to, že pokud jsou pod vlivem alkoholu a návykových látek, tak se nemohou zcela soustředit na jízdu.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)