Policie zadržela žháře z Býchor

Kolín – Kolínská policie zatkla čtveřici mladíků, kteří jsou podezřelí z toho, že v noci z neděle na pondělí zaútočili na dům romské rodiny ve středočeských Býchorech. Policie je obvinila z pokusu o trestný čin ublížení na zdraví a také ze spolupachatelství. Podle zjištění České televize je možné uvažovat o rasovém podtextu.

K útoku došlo v Býchorech na Kolínsku v noci z 10. na 11. července. Kriminalisté po zahájení vyšetřování zjistili, že v noci z neděle na pondělí pochodovala obcí skupina, která vykřikovala rasistická hesla, a jeden ze skupiny pak vhodil do bytu Romů zápalnou louč. Dopadla do obývacího pokoje, ale rodině se jí podařilo uhasit, aniž by byl kdokoli zraněn.

Podezřelé mladíky ve věku 20 až 25 let dopadla policie už v pondělí odpoledne. „Dnes od rána kriminalisté provádějí další procesní úkony v této věci. Bude také podán podnět na vzetí zadržených do vazby,“ sdělila mluvčí středočeských policistů Soňa Budská. Zda jsou podezřelí příznivci extremistických hnutí a další podrobnosti o případu odmítla Budská s ohledem na vyšetřování sdělit.

Zadržení mladíci se rasisticky projevovali

Policisté nicméně prověřují rasový motiv útoku. O něm je možné podle zjištění reportéra ČT Richarda Samka uvažovat; mladíci se totiž krajně pravicově vyjadřovali v internetových diskusích. Jeden z pravděpodobných útočníků tak například v diskusi na Facebooku píše: „Recept na cigošský guláš: Středně velkého Roma udeříme tyčí do hlavy, pár ran pěstí, nakopeme ledviny, podusíme za stálého hailování a podáváme vidlemi.“ Další spolupachatel přidává komentář: „Jste to, co jíte, takže bych to nežral… zlatej vietnamec :-).“

V případě obvinění a odsouzení za pokus těžké újmy na zdraví s rasovým motivem hrozí pachatelům až dvanáctiletý trest odnětí svobody.

Napadená rodina vesnici opustila a vracet se zatím nechce. Policie jí již nabídla dočasnou ochranu v případě, že by soud mladíky neposlal do vazby. Napadení rodiny překvapilo i obyvatele Býchor, ve vesnici je totiž jinak klid, dlouhodobě tu žijí dvě romské rodiny a nic podobného se tu nikdy nestalo.

Rasová nenávist v Česku:

Nejznámějším rasově motivovaným útokem proti Romům z posledních let zůstává případ z dubna 2009, kdy čtveřice pravicových extremistů vhodila do domku ve Vítkově na Opavsku tři zápalné láhve. Při následném požáru byli zraněni tři lidé, nejvážněji dvouletá dívka. Pachatele letos v březnu soud poslal na 20 až 22 let do vězení.

Necelý rok po vítkovském případu vzbudil pozornost i podobný útok na domek Romů v ostravské osadě Bedřiška. V tomto případě ale nebyl důvodem rasismus, ale sousedské spory. Mladistvého pachatele poslal letos v březnu soud na čtyři roky do vězení, jeho matka dostala za návod k obecnému ohrožení 7,5 roku.