Silné bouřky zasáhnou ve středu celé Čechy

Praha - Ve středu odpoledne zasáhnou Čechy silné bouřky. Kroupy, vítr a přívalové srážky budou nejsilnější v západních Čechách. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) dnes varoval, že v úhrnech spadne až 50 milimetrů srážek. Před příchodem studené fronty ještě teploty vystoupají až na 34 stupňů Celsia. Počasí by se mělo uklidnit do čtvrtečního rána.

Bouře mají být nejsilnější v Karlovarském, Plzeňském a Ústeckém kraji. Do západních Čech přijdou kolem 14:00, ve zbytku Čech se pak projeví pozdě odpoledne. Kvůli rychlému odtoku vody se mohou rozvodnit i malé toky nebo suchá koryta, mohou být také zaplavena nízko položená místa, třeba sklepy.

Podle předpovědi by se mělo počasí postupně uklidňovat. Až do příštího týdne má být ale zataženo a deštivo s nejvyššími denními teplotami do 23 stupňů Celsia.

Letní bouřky se objevují nad Českem už několikátý den, jen v sobotu naměřili meteorologové 41 000 blesků. O uplynulém víkendu nadělalo bouřlivé počasí škody za desítky milionů korun. Pojišťovny hlásí desítky automobilů poškozených kroupami, zatopené sklepy či poškozené střechy.