Ztohoven chce po policii odškodnění za zničení díla

Praha - Výtvarníci z umělecké skupiny Ztohoven stáhli svoji žalobu u pražského městského soudu, kde se domáhali, aby policie uvedla do původního stavu umělecké dílo, ve kterém byly v rámci expozice Občan K. zabudovány jejich občanské průkazy. Policie už ale dílo rozřezala a v původní podobě ho vrátit nemůže. Umělci proto chtějí podat novou žalobu, kde se budou domáhat odškodnění.

Po více než roce dnes žalobci navrhli změnu žaloby. „Vzhledem k tomu, že část díla byla zničena a nelze ho tudíž obnovit, požadovali pouze omluvu od policie,“ řekla ČT mluvčí Městského soudu v Praze Martina Lhotáková. Soudkyně ale změnu nepovolila, podle ní o omluvě nemá rozhodovat městský soud. Umělci proto žalobu stáhli. U obvodního soudu ale podají novou, kde se budou domáhat odškodnění. „Postup policie stále považujeme za nezákonný,“ řekl advokát Michal Pokorný.

Členové skupiny použili při výstavě na svých občanských průkazech pozměněné fotografie, aby prý otevřeli debatu o problematice identity člověka a zpracování osobních údajů. Fotografie pozměněné takzvaným morphingem, při kterém se na počítači ze dvou tváří vytvoří jeden obličej s rozeznatelnými rysy obou původních podob, skupina vystavila v galerijním prostoru v centru Prahy jako součást svého projektu Občan K. Ztohoven v něm využili toho, že při pořízení občanského průkazu lze donést úředníkům již hotový portrét. Každý z nich navíc zažádal o občanský průkaz na jméno svého kolegy. Po šest měsíců pak žili pod cizí identitou. V lednu je za to policie začala stíhat pro přečin poškozování cizích práv, v případě odsouzení jim hrozí až dvouleté vězení.

Skupina Ztohoven je svými intervencemi do veřejného prostoru známá. Nejznámější se stala akce Mediální realita, při níž se napojili do televizního vysílání se simulovaným atomovým výbuchem. Za dílo získali cenu od Národní galerie v Praze, ale také se dostali do konfliktu se zákonem. Soud nakonec čin vyhodnotil jako přestupek, příslušný městský úřad ale zamítl i to a skupina nedostala žádný trest.

Reportáž Magdy Trojanové (zdroj: ČT24)