Bárta nahradil Peake v čele poslaneckého klubu VV

Praha - Neformální lídr Věcí veřejných (VV) a někdejší ministr dopravy Vít Bárta se stal předsedou poslaneckého klubu strany. Poslanci VV ho dnes zvolili do svého čela místo Karolíny Peake, která se stala vicepremiérkou. Policie přitom žádá sněmovnu o vydání Bárty k trestnímu stíhání kvůli podezření z korupce. Poslanci VV vybrali také nové místopředsedy klubu.

Bárta o předsednický post bojoval s Dagmar Navrátilovou a Viktorem Paggiem, kteří rovněž získali nominace. Pro neformálního lídra strany hlasovalo 14 poslanců z 19 přítomných, Paggio dostal 3 hlasy a Navrátilová 2 hlasy. „Pro celkové čtení krize Věcí veřejných je majoritní podpora mé osobě signál, který beru velmi vážně a kterého si velmi vážím,“ prohlásil Vít Bárta po svém zvolení předsedou klubu VV.  

Bárta se při svém projevu také vyjádřil k práci svých předchůdkyň ve funkci Kateřiny Kočí a Karolíny Peake. „Já mám potřebu poděkovat Karolíně Peake, která převzala klub po předchůdkyni, která zjevně rozbila poslanecký klub,“ poznamenal Bárta.

Kromě svého předsedy si poslanci VV také zvolili nové vedení. Jako místopředsedové klubu byli potvrzeni Jana Drastychová, Viktor Paggio, Radim Vysloužil a nově vybrán Otto Chaloupka. Podle Bárty by měl nový tým v čele klubu mít rozdělené kompetence a hlídat „čertíky“ ve vládní legislativě. „Jsem přesvědčen, že toto nové vedení poslaneckého klubu bude tým, který bude krýt záda našim ministrům a bude zodpovědně vůči předsednictvu strany naplňovat, co jsme slíbili našim voličům,“ řekl bývalý ministr dopravy.  

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura novinářům řekl, že výběr šéfa klubu je věcí koaličních partnerů. „My jako profesionálové budeme spolupracovat s každým funkcionářem koaliční či opoziční strany, pokud s ním budeme chodit na jednání,“ prohlásil. Jednání koaličních lídrů ve formátu K9 se dosud účastnil za VV předseda strany Radek John, Peake jako předsedkyně klubu a Bárta. Peake na jednáních jako vicepremiérka zřejmě zůstane. Pokud by tedy Bárta nebyl předsedou klubu, bylo by pro VV obtížné ho na schůzkách, kde je obvyklá účast předsedy sněmovní frakce, udržet.  

Bárta neměl v posledních měsících žádnou funkci ve vládě, ani ve sněmovně, byl řadovým poslancem. Stranu ale pravidelně zastupoval na jednáních koaličních lídrů. Bártovu pozici nicméně může oslabit to, že čelí policejní žádosti o vydání k trestnímu stíhání pro podezření z korupce. Dnes se jí zabýval sněmovní mandátový a imunitní výbor. Zatím k ní ale stanovisko nezaujal. Bárta se jednání výboru dokonce ani nezúčastnil, omluvil se kvůli nepřítomnosti svého advokáta.

Policie chce Bártu stíhat kvůli tomu, že se údajně snažil uplatit své tehdejší spolustraníky Jaroslava Škárku a poslankyni Kristýnu Kočí. Bárta od počátku tvrdí, že šlo o půjčky. Škárka zase zdůrazňuje, že si peníze nechat nechtěl. Na to, že jednu bankovku použil, prý policii sám upozornil.

Bárta neměl ve volbě předsedy klubu bezvýhradnou podporu a kandidaturu zvažovali i jiní poslanci VV. Většina z nich se ale nakonec přiklonila k tomu, že by Bárta měl klub vést. Předseda VV Radek John, který je nyní také bez vládního a sněmovního angažmá, dal v médiích najevo, že o funkci předsedy klubu zájem nemá.

Přededa VV Radek John a předsedkyně poslaneckého klubu VV Karolína Peake
Zdroj: ČT24

Někteří poslanci nejmenší vládní strany jsou přitom přesvědčeni, že Bártova kauza je výsledkem umělé kampaně. Připomínají, že Bárta je výraznou postavou strany a zastupuje ji na klíčových schůzkách. Měl by proto podle nich k tomu mít odpovídající funkci.

Vydáno pod