Babák přiznal 17 milionů dluh, miliony z akcií zatím nemá

Praha - Poslanec a bývalý pokladník Věcí veřejných Michal Babák, kterého vyšetřuje policie kvůli podezřelým finančním operacím směřujícím do stranické pokladny, přiznal v majetkovém přehledu výdělek 25 až 35 milionů korun za prodej akcií společnosti Bene Factum. Příjmy z prodeje akcií Babák vysvětloval, musel říci, kde vzal na dary do stranické pokladny. Kdo mu za akcie zaplatil, v přiznání Babák podle serveru neuvedl, zatím peníze ani nemá na účtu. Naopak přiznal dluh ve výši 17 milionů korun.

Hlavním problémem Babákova přiznání je fakt, že desítky milionů z prodeje akcií stále nemá na svém účtě. „Do daňového přiznání se uvedou, jakmile mi přijdou na účet, takže nejspíš v roce 2011 nebo 2012,“ uvedl poslanec pro ČT24. Právě tím, že spoléhal, že tyto miliony brzy uvidí na svém účtu, vysvětluje Babák fakt, že si mezitím další miliony půjčoval, aby podpořil stranu. Podle Jeronýma Tejce ČSSD se však Babákovi nedá věřit: „Čím víc se snaží objasnit veřejnosti, jak to bylo, tím víc se dostává do podezření, že to, co dělal, bylo nekalé.“ Babák ale tvrdí, že se částka bude odvíjet teprve od toho, jak se bude firmě, jejíž opční akcie prodal, dařit v tomto roce.

Vedle příjmu z prodeje akcií Babák přiznal další témět milion korun, který získal z pronájmu nemovitostí, 50 tisíc korun ze společnosti MxB, 60 tisíc si vydělal jako člen správní rady. Příjem z jeho poslaneckého platu pak činil téměř 420 tisíc korun.

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)

V majetkovém přiznání poslanec popsal i své dluhy přesahující dohromady deset milionů korun. Babák se přiznal ke dvěma hypotékám, podle serveru Aktuálně.cz ale neuvedl třetí ve výši 1,5 milionu korun, kterou v dubnu potvrdil. V majetkovém přiznání by měla být uvedena, zahrnuje totiž období od vstupu do sněmovny do konce roku 2010.

Poté, co Babák odevzdal své přiznání mandátovému a imunitnímu výboru, byl vyzván k jeho doplnění. "Udával totiž rozptyl, a to v řádu nikoliv desítek korun, ale desítek milionů. To se přiznám, že je nová situace.

Babák je navzdory dluhům štědrým mecenášem strany

Babák koncem května dočasně pozastavil členství ve straně kvůli podezření z praní špinavých peněz. Podle serverů iDnes.cz a Aktuálně.cz totiž podal na Babáka trestní oznámení finančně analytický útvar ministerstva financí, který odhalil nezvyklé Babákovy vklady přímo na bankovních přepážkách. Přes Babákův soukromý účet v posledních dvou letech prošlo celkem 11,5 milionu korun pro VV. Ve stejné době také přinesl v hotovosti do banky celkem 7,8 milionu korun v mnoha stotisícových sumách. Z toho celkem 6,5 milionu obratem přistálo na kontě Věcí veřejných.

Kromě toho Babák letos v březnu půjčil straně dalších pět milionů korun. Na účet mu je převedl jeho kolega z firmy WCM CZ Josef Liška, který si peníze na konto vložil v hotovosti, a to pouhý den před jejich odesláním Babákovi. Přes Babákův účet tak prošlo celkem 11,5 milionu korun pro VV.