Žháři z Býchor budou stíháni na svobodě, státní zástupkyně jim snížila sazbu

Býchory (Kolínsko) - Čtveřice mužů zadržených v souvislosti s pondělním žhářským útokem v Býchorech na Kolínsku bude vyšetřována na svobodě. Podle soudce kolínského okresního soudu Miroslava Vobořila nebyl shledán důvod k uvalení vazby. Krajská státní zástupkyně již dnes dopoledne třem útočníkům změnila trestní kvalifikaci. Jsou obviněni z násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci. Nehrozí jim tedy tak vysoké sazby, ale tresty v rozmezí od šesti měsíců do tří let. Pouze čtvrtému útočníkovi původní obvinění zůstává, za rasově motivovaný útok tak může dostat až dvanáct let.

„Bylo to z pokynu krajské státní zástupkyně, naše kriminálka o tom nerozhodla,“ uvedla mluvčí středočeské policie Soňa Budská ke změně kvalifikace. Podle kriminalistů měl čin rasový podtext. Žalobkyně Miloslava Zagarová nechtěla rozhodnutí o snížení sazby komentovat. Odkázala pouze na připravovanou tiskovou zprávu, kterou podle ní státní zastupitelství zveřejní během odpoledne.

Na tři muže, jimž byla snížena kvalifikace, soud podle Vobořila vazbu podle trestního řádu nemohl uvalit. U posledního ze stíhaných pak soud neshledal, že by mohl trestnou činnost opakovat. „Vazební důvod tak nebyl ani u něho,“ dodal soudce. Žalobkyně Miloslava Zagarová nechtěla rozhodnutí o snížení sazby komentovat. Podle ní vše vycházelo ze současného stavu případu, jehož vyšetřování je na samém začátku. „Budou vyslýcháni svědkové a není žádoucí, aby se zdůvodňovala nebo hodnotila důkazní situace,“ dodala.

V Býchorech v noci na pondělí dopadla do domu, kde žijí Romové, zapálená pochodeň. Nikdo nebyl zraněn. Do obývacího pokoje někdo hodil obalenou tyč připomínající louč, kterou ale Romové stihli uhasit. Kriminalisté po zahájení vyšetřování zjistili, že v noci pochodovala obcí skupina, která vykřikovala rasistická hesla a jeden ze skupiny pak údajně vhodil do bytu Romů zápalnou louč.

Někteří z podezřelých mladíků se podle médií v sobotu večer zúčastnili ultrapravicového koncertu ve Velkém Oseku, kde se sešly dvě stovky extremistů. Podezřelí také podle médií pocházejí z Býchor či okolí. Budská to ale nepotvrdila. „To všechno je předmětem vyšetřování,“ řekla. Komentovat nechtěla ani informace, že jeden z podezřelých již dříve romskou rodinu napadl a vyhrožoval, že zabije jedno z dětí. Pro rasový motiv žhářského útoku podle České televize svědčí i vyjádření mladíků na sociální síti Facebook.

Nejznámějším rasově motivovaným útokem proti Romům z posledních let zůstává případ z dubna 2009, kdy čtveřice pravicových extremistů vhodila do domku ve Vítkově tři zápalné láhve. Při následném požáru byli zraněni tři lidé, nejvážněji dvouletá dívka. Pachatele letos v březnu soud poslal na 20 až 22 let do vězení.