I přes šarvátky Nečasův kabinet drží pohromadě

Praha - Je tomu právě rok, co prezident Václav Klaus jmenoval vládu Petra Nečase. Od jeho vlády se tehdy hodně očekávalo, a to zejména proto, že disponuje pohodlnou většinou ve sněmovně, 118 hlasy, tudíž pro ni neměl být problém prosazovat své záměry. Kromě převahy ve sněmovně, která je pro vládu zatím nejvyšší v historii samostatné České republiky, poprvé vládu nesestavoval vítěz voleb. Nicméně přesto, že ODS skončila až druhá za sociální demokracií, její koaliční vláda se v době vzniku opírala o velkou důvěru voličů a měla symbolizovat změnu politiky v Česku. Po roce se však důvěra veřejnosti ve vládu propadla až k pouhým dvaceti procentům a její dosavadní existence je spíše ve znamení řady afér, skandálů a vnitrokoaličních šarvátek.

Navzdory vleklým vnitrokoaličním sporům se však Nečasův kabinet zatím vždy dokázal udržet pohromadě a přežil dvě hlasování o nedůvěře, které vyvolala ČSSD. Vládní většina ve sněmovně se přitom snížila o tři poslance zvolené za VV, kteří z poslaneckého klubu odešli nebo byli odejiti, během aféry okolo údajného uplácení některých poslanců VV Vítem Bártou.

Vladimíra Dvořáková: "Od této vlády se hodně očekávalo, proto přišla velká frustrace. Vláda se, podle mého názoru, dostala do klientelistické pasti, ze které se velmi těžko vychází. Jako pozitivní hledisko v jednání vidím jmenování nového státního zástupce, stejně tak novelu zákona o soudních znalcích. Rovněž se mi líbí snaha o vytvoření koncepce ministerstva obrany. Vzájemné napadání a vydírání, v tom vidím problém. Problém je, že mezi lidmi roste nedůvěra v demokratické instituce a demokracii jako takovou.

Loňské sněmovní volby vyhrála ČSSD, její zisk ale nestačil na realizaci zvažované menšinové vlády s podporou komunistů. Předseda ČSSD Jiří Paroubek rezignoval a vedení strany převzal Bohuslav Sobotka. Ten již v prvních vystoupeních hodnotil šance své strany na sestavení vlády skepticky. Naopak lídři ODS, TOP 09 a VV dali najevo, že chtějí na vládní úrovni spolupracovat. Trojkoaliční projekt tak dostal šanci i od prezidenta Klause. 

ODS má ve vládě celkem šest zástupců včetně premiéra Nečase, TOP 09 pět ministrů a VV čtyři. Do vlády se původně nedostala ani jedna žena - dnes je jedinou ženou v Nečasově týmu Karolína Peake (VV), a Nečas (45) byl v době jmenování po Stanislavu Grossovi (ČSSD) druhým nejmladším premiérem v historii samostatné ČR.

I přes blízké programy jsou šarvátky na denním pořádku

Přestože Nečasovu vládu tvoří programově blízké strany ze středopravého politického spektra, politologové od počátku varovali, že vztahy v koalici nemusí být idylické. Již dělení křesel ve vládě bylo provázeno rozpaky především u občanských demokratů, neboť TOP 09 získala hlavní resorty související s plánovanou ekonomickou reformou. Věci veřejné zase měly pod kontrolou ministerstvo vnitra, což se ODS nelíbilo v souvislosti s bezpečnostní agenturou ABL, kterou vlastní rodina neformálního lídra VV Víta Bárty (ten byl jmenován ministrem dopravy). Bárta nakonec sám vládu opustil a nahradil Karolínu Peake v čele poslaneckého klubu Věcí veřejných.

Složení kabinetu je proti minulosti navíc atypické v tom, že v něm není jedna dominantní strana a oba nejsilnější hráči (ODS a TOP 09) usilují prakticky o stejného voliče. Jako další zdroj možné nestability byly označovány Věci veřejné, které se do parlamentu vyšvihly prakticky z pozice pražské regionální strany a jejichž volební podpora byla založena především na protestních hlasech vůči „politickým dinosaurům“.

Rozhovor s Vladimírou Dvořákovou (zdroj: ČT24)

Vláda se sama označila za „vládu rozpočtové odpovědnosti“ a její prioritou jsou reformy, které by vedly ke snižování schodku státního rozpočtu. Vláda v první fázi udělala rozpočtové škrty, po kterých by měly podle ní přijít „skutečné reformy“. Kabinet již představil některé návrhy - především penzijní a zdravotní reformu a nový občanský zákoník. Ekonomičtí analytici však vládní představy často kritizují a ministrům bývá vytýkána i špatná mediální prezentace reforem.

Za rok své existence už vláda prošla několika personálními výměnami, beze změny přitom zůstává pouze sestava ministrů za TOP 09. ODS přišla o svého místopředsedu Pavla Drobila, který z postu ministra životního prostředí odstoupil kvůli aféře s údajnou manipulací zakázek Státního fondu životního prostředí (SFŽP). Vládu také opustili dva hlavní představitelé Věcí veřejných - předseda strany Radek John (bývalý ministr vnitra a místopředseda vlády) a Vít Bárta.

  • Jednání vlády autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2490/248970.jpg
  • Vláda autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2678/267800.jpg
  • Důvěra ve vládu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2591/259096.jpg
  • Kabinet Petra Nečase autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2542/254188.jpg