Nový ředitel ČT se bude volit koncem září

Praha - Rada ČT dnes na svém zasedání odsouhlasila harmonogram a podmínky otevřeného výběrového řízení na nového generálního ředitele ČT. Zvolit by jej měla 21. září. Dosavadní ředitel Jiří Janeček rovněž potvrdil, že 31. srpna rezignuje na svou funkci. Rezignační dopis uložil u advokáta Martina Elgera. Chce tak předejít pochybnostem o tom, zda nakonec skutečně odstoupí. Radě to však nestačí. Požaduje, aby rezignační dopis uložil do konce července u notáře, kterého sama vybere. Televizi bude nejméně tři týdny řídit Janečkův zástupce Vladimír Karmazin.

„Aby pan generální ředitel předešel jakýmkoliv pochybnostem o vzdání se funkce, rozhodl se podepsat listinu o rezignaci dopředu. Tuto listinu uložil v kanceláři advokáta Martina Elgera a pověřil jej, aby ji 31. srpna doručil Radě ČT,“ řekl Karmazín. Kdyby podle něj Janeček předal svou rezignaci dříve, zaniklo by následující den podle zákona o České televizi pověření k výkonu funkce.

Jak se bude volit ředitel ČT?

14. července: zveřejnění podmínek výběrového řízení v ČT, na webu a teletextu

22. srpna: kandidáti musí na sekretariát Rady ČT doručit svou kandidaturu

7. září: proběhne první kolo, do druhého kola postupuje 5 kandidátů

21. září: Rada ČT v závěrečné volbě určí generálního ředitele

Místopředsedkyně Rady Dana Eklová, která Radu ČT v současnosti řídí, krok Jiřího Janečka ocenila. Podle jejího názoru ovšem ani tento krok nedává záruku, že Janeček skutečně odstoupí. Důvody pochybností neuvedla. Spekuluje se o tom, že by například nemusel odstoupit, kdyby žádný z kandidátů na nového generálního ředitele nevyhovoval politikům. „Pokud by skutečně neodstoupil, rada má pouze omezenou pravomoc jej odvolat,“ řekla Eklová.

I další členové Rady ČT se vyslovili v tom smyslu, že o Janečkově odstoupení pochybnosti nemají, ale byli by raději, pokud by rada měla pojistku. Nakonec rada Janečkovi uložila, aby za účasti Eklové uložil do konce července rezignační dopis u notáře, kterého si sama zvolí.

Po Janečkovi televizi povede Karmazin

V nejméně třítýdenním mezidobí mezi rezignací Janečka a zvolením nového ředitele by měl televizi řídit statutární zástupce a vedoucí kanceláře generálního ředitele Vladimír Karmazin. Ten prý ale na post řádného šéfa televize kandidovat nehodlá.

Šéfredaktor serveru Mediář.cz Ondřej Aust proto upozornil, že toto období „bezvládí“ přijde ve velmi nevhodnou dobu. Začátkem podzimu se totiž každoročně schvalují investice a rozpočet na příští rok. „Provizorium přichází v tu nejnešťastnější chvíli, přesně v době schvalování strategických ekonomických a programových plánů,“ poznamenal Aust s tím, že nový ředitel nebude moci ovlivňovat programové schéma pro rok 2012.

Rozhovor s Danou Eklovou a Ondřejem Austem (zdroj: ČT24)

Mezi požadavky na nového generálního ředitele bude například právní bezúhonnost, vysokoškolské vzdělání či manažerské dovednosti. „Vhodná je i praxe z oblasti médií,“ dodala místopředsedkyně Rady ČT Dana Eklová. Své přihlášky mají kandidáti odevzdat do pondělí 22. srpna na sekretariát Rady ČT.

Volba nového generálního ředitele je nutností poté, co současný generální ředitel Janeček oznámil, že 31. srpna na svou funkci rezignuje. Jako důvod uvedl svůj zdravotní stav. Vzhledem k tomu, že se objevily pochybnosti, zda skutečně rezignuje, oznámil dnes, že svůj rezignační dopis uložil u advokáta.

Případní kandidáti na nového ředitele nejsou doposud známí. Svou připravenost kandidovat na šéfa ČT nicméně oznámil například bývalý generální ředitel TV Nova Petr Dvořák. Podle serveru Strategie se chce přihlásit i výkonný ředitel hudební TV Óčko Hynek Chudárek. Dnes zájem potvrdil šéfredaktor serveru Prvnízprávy.cz a někdejší ředitel digitální TV Barrandov Radomír Pekárek. Spekuluje se také o tom, že by na funkci mohl kandidovat výkonný ředitel oddělení Nových médií v ČT Milan Fridrich. Ten to zatím popírá.