V Afghánistánu byl zraněn další český voják

Kábul/Praha - V afghánské provincii Lógar byl dnes lehce zraněn český voják z Provinčního rekonstrukčního týmu (PRT). Jeho hlídka složená z českých, amerických a afghánských vojáků byla při zpáteční cestě na základnu Shank napadena střelbou. Podle informací z generálního štábu české armády utrpěl desátník J.Š. (1986) lehké střelné zranění nohy. V severovýchodní provincii Kápísá dnes také sebevražedný útočník zabil pět francouzských vojáků NATO.

Podle mluvčí generálního štábu Jany Růžičkové byla vojákovi na místě okamžitě poskytnuta první pomoc. „Následně se podrobil lékařskému ošetření na základně Shank. Jeho stav je stabilizovaný, je při vědomí, komunikuje a je mimo ohrožení života. Voják bude převezen do vojenské nemocnice na základně KAIA v Kábulu, kde působí český polní chirurgický tým,“ uvedla mluvčí.

Dnešní postřelení českého vojáka je v krátké době druhým zraněním příslušníka české armády v Afghánistánu. Naposledy přesně před týdnem utrpěl příslušník jednotky výcvikového a poradního týmu OMLT střelné poranění při útoku na českou předsunutou základnu v provincii Vardak.