Havel je vyčerpaný, jeho stav se lepší pomalu

Praha - Zdravotní stav exprezidenta Václava Havla, který se dosud nezotavil ze zánětu dýchacích cest a je vyčerpaný, se v posledních dnech mírně zlepšil. Václav Havel by však uvítal, kdyby se mu dělalo lépe rychleji. Havel je doma a nechodí na veřejné akce. Docházejí za ním lékaři a sestry, kteří o něj pečují spolu s manželkou Dagmar Havlovou. „V posledních dnech se exprezidentův zdravotní stav pomaličku zlepšuje, Václav Havel ale není s rychlostí zotavování spokojen,“ řekla dnes ČTK Havlova tajemnice Sabina Tančevová.

Havel nyní odpočívá, stále nabírá síly po březnovém zánětu dýchacích cest. Byl i v lázních, odkud nedávno přijel, pobyt ale nepřinesl očekávaný výsledek. Kvůli současné slabosti svého manžela se herečka Havlová nezúčastnila mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Podle dnešního Blesku o Havla pečují také řádové sestry boromejky z petřínské nemocnice. Ve druhé polovině července by měl exprezident z Prahy odjet na chalupu na Hrádečku.

Současné výkyvy počasí mohou Havla zatěžovat. V létě se s rychlými změnami počasí mění atmosférický tlak, což vadí hlavně lidem s nemocným srdcem, vysokým tlakem, epileptikům a astmatikům. Aktuální počasí, kdy se střídají horké a chladnější dny, zatěžuje také lidi s oslabenou imunitou. Havel má po operaci rakoviny plic jen půl pravého plicního laloku, je tudíž na dýchací infekce náchylnější.

Reportáž Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)

Havlovi bude letos 75 let. V březnu se léčil na interní klinice Ústřední vojenské nemocnice v Praze. Propuštěn byl po necelých dvou týdnech a mohl tak, i když oslaben, stihnout slavnost k uvedení filmu Odcházení, který režíroval podle své původní divadelní hry. V červnu v Praze sledoval divadelní premiéru hry Cyrano!! Cyrano!! Cyrano!! kde hraje jeho manželka. Velmi rizikové je pro Havla jakékoli respirační onemocnění. Část plíce mu lékaři odstranili před 15 lety kvůli rakovině. Oslabily ho i následné časté záněty. Kdysi též kouřil a nepřidal mu ani pobyt ve vězení za komunismu. Havla trápí i jiné zdravotní potíže. Trpěl například arytmií, měl proděravělé tlusté střevo. Kvůli svým zdravotním potížím byl Havel v minulých letech již několikrát přímo ohrožen na životě.