Rakouskem se řítil český autobus bez kola

Vídeň - Rakouští policisté se nestačili divit, když na dálničním obchvatu Vídně zastavili podezřele jedoucí český autobus. Byl v dezolátním stavu a navíc plně obsazený lidmi včetně mnoha dětí, kteří se vraceli z dovolené v Itálii. Přes Rakousko jel dokonce bez jedné ze zadních pneumatik a vykázal rovněž dalších 11 závažných nedostatků na brzdách, osvětlení, ložiscích či oknech. Jeho jízda tak byla velice riskantní, sotva se dokázal udržet v jízdním pruhu.

Na sedmatřicetiletého řidiče bylo podáno trestní oznámení a cestující museli počkat na náhradní autobus. Policie autobus jedoucí rychlostí 80 kilometrů za hodinu zastavila v úterý dopoledne na vídeňském dálničním obchvatu A23. Řidič řekl, že byl na cestě z italského Udine a jel na Brno. Policejní hlídce vysvětlil chybějící pravou zadní pneumatiku tím, že po defektu v Itálii nebyl schopen nasadit rezervní kolo.

Vozidlo patří brněnské firmě Autokarem.cz, která zajišťuje dopravu pro cestovní kanceláře. Jednatel firmy Petr Polišenský se ke stavu autobusu nechtěl blíže vyjadřovat. „Pravděpodobně se něco muselo s autobusem stát cestou zpět z Itálie. Při odjezdu z Brna byl určitě v pořádku,“ řekl Polišenský. Rakouský server Krone.at na svých internetových stránkách označil oranžový Neoplan za „valící se bombu“ ve formě českého autokaru.