Vláda potvrdila Peake v čele legislativní rady

Praha - Vláda dnes jmenovala novou místopředsedkyni kabinetu Karolínu Peake (VV) do čela legislativní rady a vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí. Informoval o tom zdroj obeznámený s jednáním kabinetu. První místopředsedkyni VV jmenoval do vládní funkce prezident Václav Klaus před dvěma týdny.

Peake se stala vicepremiérkou díky dohodě koaličních stran, která ukončila poslední z kabinetních krizí. Věci veřejné ve vyjednáváních žádaly mimo jiné i čtyři vládní křesla, která jim náleží podle původní koaliční smlouvy.

Ve vládě je po dubnové demisi neformálního lídra VV Víta Bárty na místo ministra dopravy a květnovém rozhodnutí předsedy strany Radka Johna odejít z funkce vicepremiéra reprezentovali jen ministři školství Josef Dobeš a pro místní rozvoj Kamil Jankovský. Nakonec se koaliční strany dohodly na výměně nestraníka Radka Šmerdy v čele ministerstva dopravy za člena VV Pavla Dobeše a právě na jmenování Peake.

John v květnu vicepremiérskou funkci, která také měla být zaměřena na boj proti korupci, odmítl poté, co se s premiérem Petrem Nečasem (ODS) neshodl na svých spolupracovnících. Předsedovi vlády vadilo především jméno někdejšího náměstka ministra vnitra Michala Moroze. Peake už prohlásila, že s tímto mužem do svého týmu nepočítá. Své spolupracovníky ale zatím veřejnosti nepředstavila.

Věci veřejné
Zdroj: Viktor Chlad/isifa/LN

Oznámila pouze, že nadále počítá s odborníkem Petrem Mlsnou ve funkci místopředsedy legislativní rady vlády. Radu posuzující slučitelnost připravovaných zákonů s právním rámcem dříve řídil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Nyní bude rada nově místo ministerstva vnitra hodnotit i dopady regulace zákonů, tedy provádět hodnocení známé pod zkratkou RIA.

Hodnocení protikorupčních dopadů zákonů, známé jako CIA, bude mít na starosti nově zřizovaný vládní protikorupční výbor. „V oblasti boje s korupcí ale začínáme na úplně zelené louce,“ prohlásila nedávno Peake. Výbor pro boj s korupcí zřídila vláda na konci dubna, tehdy se počítalo s tím, že jej povede předseda Věcí veřejných John. Letos na práci dostane 21,5 milionu korun. V příštích letech by měl hospodařit přibližně s 25 miliony korun. Pracovat by v něm mělo 13 lidí.