Ministři schválili kandidáty na soudce, odejdou do Ústí

Praha - Vláda dnes večer schválila 18 kandidátů ke jmenování do soudcovských funkcí. Novinářům to oznámil premiér Petr Nečas s tím, že 12 kandidátů míří do Ústeckého kraje, kde jsou potřeba. Proti minulosti je počet navrhovaných soudců znatelně nižší, pravděpodobně také proto, že jejich rostoucí počet před nedávnem kritizoval prezident Václav Klaus. Rozhodnutí jmenovat soudce náleží totiž právě hlavě státu.

„Chci zdůraznit, že 12 z nich půjde do nejvíce zatíženého Ústeckého kraje,“ podotkl Nečas. Počet soudců navržených ke jmenování vychází z dohody vlády a kanceláře prezidenta republiky. „Podle této dohody neproběhne jedno masové jmenování soudců, ale jmenování budou rozložena do několika vln,“ vysvětlila nedávno mluvčí ministerstva Tereza Palečková.

Klaus si při jednání s rektory vysokých škol a ministrem školství Josefem Dobešem (VV) koncem května posteskl, že se mu Dobeš i ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) prý dušovali, že počty rektorů a soudců budou klesat. O týden dříve však dostal od obou úřadů návrhy, které obsahovaly nejvyšší počet kandidátů v historii.

Soudců je podle Klause dostatek

Prezident kritizuje počty nových soudců pravidelně. Loni při ceremoniálu jmenování 38 soudců poznamenal, že poslední z jmenovaných byl 666. soudce, kterého uvedl do funkce. „To znamená, že více než pětinu soudců jsem jmenoval já. Vždycky, když tu stojím vedle ministryně či ministra spravedlnosti, tak říká, že už je to definitivně poslední jmenování a že těch soudců už je více, než je potřeba,“ řekl tehdy. Podle Klause by u soudců i rektorů měla převažovat kvalita nad kvantitou.

Jmenování soudců je podle ústavy jednou z pravomocí hlavy státu, které vyžadují spolupodpis předsedy vlády či jiného člena kabinetu. Teprve poté může prezident nové soudce jmenovat. Klausův postup vzbudil pozornost v roce 2005, kdy prezident odmítl jmenovat tři desítky soudních čekatelů s odůvodněním, že je jim méně než 30 let. Jeho krok vyvolal kritiku ze strany ministerstva spravedlnosti i soudů. Někteří neúspěšní čekatelé se obrátili na soudy.