Oběti žhářského útoku z Býchor budou hlídat policisté

Býchory (Kolínsko) - V Býchorech, kde skupina žhářů zaútočila na dům romské rodiny, budou hlídkovat policisté. Opatření je reakcí na rozhodnutí soudu, podle kterého má být čtveřice agresorů vyšetřována na svobodě. Napadení jsou stále u příbuzných a bojí se vrátit domů. Kriminalisté už proto s nimi jednají o dočasné ochraně.

Policisté napadené rodině slibují krátkodobou ochranu a rovněž ve vesnici připravují mimořádná opatření. Ty budou podle kriminalisty Michala Mazánka spočívat ve „zvýšené hlídkové činnosti“. Policisté tam budou mít kontrolní stanoviště, dodal Mazánek. 

Proti možnému dalšímu útoku se připravují i Douchovi. Do oken si proto nechají nainstalovat ochranou mříž. „Jak mám svým dětem vysvětlit, že tady žijí jako v nějakém vězení nebo pasťáku,“ kritizuje propuštění údajných útočníků majitelka bytu Eva Douchová.  

Útočníci byli před útokem na koncertě extremistů

Tři ze čtyř místních mladíků, kteří napadli romskou rodinu, mají blízko pravicovému extremismu. Policie navíc tvrdí, že jen den před žhářským útokem se Jan Říha, Vojtěch Vyhnánek i Jiří Drahovzal účastnili koncertu, kde hráli podobně naladěné kapely Ortel či Orlík Revival.

Na koncertu zněli písně z devadesátých let, jež jsou mezi pravicovými radikály stále velmi oblíbené. Jedním z organizátorů byl právě Říha, který už před časem paní Douchovou fyzicky napadal.

Zatím jsou všichni čtyři útočníci doma, vyšetřováni budou na svobodě. Do vazební věznice se ale můžou dostat velmi rychle. Stačí, když opakovaně, byť jen slovně a v horším případě i fyzicky, zaútočí na jednotlivé členy rodiny.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)