VV chtějí na zemědělství dosadit kritika Dřevěné knihy

Praha - Strana Věci veřejné (VV) chce, aby se náměstkem pro lesní hospodářství ministra zemědělství Ivana Fuksy (ODS) stal prezident Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů Zdeněk Valný. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz, podle nějž je nestraník Valný nejhlasitější kritik Fuksy, a to v oblasti plánů s podnikem Lesy ČR, které ministr zemědělství shrnul v takzvané Dřevěné knize.

„Ano, s panem Valným jsme se sešli,“ sdělila místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová v SMS odpovědi na otázku, zda VV Valnému pozici náměstka nabídly. „Já osobně jsem s ním v kontaktu už delší dobu,“ dodala. Zatím není známo, zda mají VV na místo náměstka připraveného nějakého „náhradníka“ ani kdy by měl být nový náměstek jmenován.

Prezident Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů je vytrvalý kritik Fuksy a jeho Dřevěné knihy, podle níž mají Lesy ČR vysoutěžit zakázku na komplexní lesní práce na příštích pět let. Podle Valného se ale metodou těžby při pni, s kterou Dřevěná kniha počítá, může ze státních lesů ztrácet dřevo v hodnotě stamilionů až miliard korun. „Chtěl bych začít vymetat ten nepořádek v Lesích ČR, kterému jsme po léta nuceni přihlížet,“ prohlásil.

Valný by měl podle představ VV obsadit křeslo po náměstku Jiřím Novákovi (ODS), kterého Fuksa odvolal v červnu. Novák byl za ministra Petra Gandaloviče (ODS) jmenován generálním ředitelem Lesů ČR, aby jej později bez výběrového řízení vystřídal současný ředitel Svatopluk Sýkora.

Kandidát nejmenší koaliční strany uvedl, že by ve funkci náměstka měl tři priority. Zaprvé zastavit pětileté komplexní tendry, jak s nimi počítá Dřevěná kniha. Zadruhé Dřevěnou knihu zrevidovat a zatřetí spustit audit v Lesích ČR. Kvůli tomu také bude trvat na tom, aby měl pod sebou kompetence k podniku Lesy ČR.

Zdeněk Valný: „Vzhledem k názorovému konfliktu s ministrem Fuksou nedávám nabídce velkou naději. Padla ale velmi seriózně a já si jí proto velice vážím.“

Valný by byl na postu náměstka prvním člověkem, který by měl zkušenosti nejen z lesnictví, ale i z dřevozpracujícího sektoru a z mezinárodního byznysu se dřevem. Je totiž jedním z manažerů dřevozpracující firmy DDL, která je s třímiliardovým obratem a 1200 zaměstnanci největší ryze českou firmou v oboru. Několik let působil tento vzděláním lesní inženýr i na různých pozicích v Lesích ČR a státní podnik proto, jak tvrdí, dobře zná.

Vydáno pod