Polsko a ČR chtějí v EU společně obhajovat jádro

Praha – Polský premiér Donald Tusk, jehož země začala předsedat EU, dnes přijel na návštěvu do Prahy. Premiér Petr Nečas ho na společné schůzce ujistil o plné podpoře priorit, které si Varšava v čele EU vytyčila. Nečas hovořil i jako premiér země, která nyní předsedá V4. Odpoledne přijal Tuska na Pražském hradě také prezident Václav Klaus. Spolu s Tuskem přijeli do Česka i někteří další členové polské vlády. Polsko a ČR chtějí například v Evropě společně prosazovat názor, že energetickou bezpečnost nelze stavět jen na obnovitelných zdrojích, jsou pro využívání jádra. Premiéři obou zemí spolu hovořili i o dopravní situaci, Nečas vyzdvihl především plánované propojení dálničních sítí, ke kterému by mělo dojít v dubnu 2012.

„Česká republika plně podporuje polské předsednictví a jeho priority, které považujeme i za své,“ řekl na tiskové konferenci Nečas. Zdůraznil především priority v oblasti podpory konkurenceschopnosti evropské ekonomiky, konkrétně důraz na dokončení vnitřního trhu v rámci EU. Shodu se podle českého premiéra podařilo najít i na koordinaci při vyjednávání budoucího finančního rámce po roce 2013, „včetně společného důrazu na kohezní politiku“. Polsko považuje za jednu ze svých hlavních priorit i energetickou bezpečnost. „Vidíme tu veliký prostor pro vzájemnou spolupráci v oblasti energetiky, rozvíjí se zde i potenciál spolupráce v oblasti jaderné energetiky,“ řekl Nečas. Premiéři se shodli, že chtějí vytvořit mimo jiné protiváhu zemím, jako jsou Německo či Rakousko, které se chystají jádro přestat využívat nebo ho již odmítly. Polsko chce do roku 2020 postavit i svou první jadernou elektrárnu.

Donald Tusk: „Nelze eliminovat jádro a přitom potlačovat výrobu z tradičních zdrojů. Ty obnovitelné musíme jistě podporovat, ale jen z nich svou spotřebu nepokryjeme.“

Česko-polské vztahy jsou podle Nečase na vysoké úrovni, a to včetně intenzivní hospodářské spolupráce. Připomněl, že Polsko je třetím nejvýznamnějším obchodím partnerem České republiky. Mezi novými zeměmi v EU je také v České republice největším investorem, což platí i naopak. Veliký potenciál má podle jeho slov i spolupráce v oblasti obrany: „Vytváříme společnou visegrádskou battlegroup v rámci Evropské unie. Existuje zde samozřejmě i možnost spolupráce obranného průmyslu obou zemí a spolupráce při výcviku.“    

Premiéři spolu hovořili i o dopravní situaci, Nečas vyzdvihl především plánované propojení dálničních sítí, ke kterému by mělo dojít v dubnu 2012. Na české straně chybí dostavět ve směru z Ostravy úsek z Bohumína dál k polským hranicím. „To, že se už v příštím roce setkají naše dálnice, je velmi důležitá věc. Doufám, že tam nevznikne žádná nepřirozená hranice,“ uvedl Tusk. Polsko chce dálniční síť v zemi rozšířit před mistrovstvím Evropy ve fotbale, které příští rok od začátku června pořádá společně s Ukrajinou. Už nyní je ale jasné, že všechny plány nesplní.

ČR by mohla Polsku pomoci modernizovat vrtulníky pro Afghánistán

Do Prahy dnes přijel i polský ministr obrany Bogdan Klich. Se svým českým protějškem Alexandrem Vondrou jednal například o tom, že by Česká republika mohla Polsku pomoci s modernizací vrtulníků Mi-17, které by pak byly nasazeny v Afghánistánu. Podnik LOM v Malešicích, kde jsou vrtulníky modernizovány, už podle Vondry disponuje certifikacemi potřebnými k tomu, aby mohl pracovat i na strojích třetích zemí. Oba ministři probrali i přípravu společného bojového uskupení zemí visegrádské čtyřky, které je plánováno na rok 2014. ČR proto podle Vondry zorganizuje setkání ministrů obrany členských zemí V4, tedy Polska, ČR, Slovenska a Maďarska. Obrana předběžně počítá s tím, že česká armáda pošle do skupiny přibližně 350 vojáků.     

Donald Tusk a Václav Klaus
Zdroj: ČT24
Vydáno pod