ŘSD chybí peníze na údržbu stromů podél silnic

Praha - Padající stromy u silnic ohrožují řidiče, v tomto týdnu se například staly dvě nehody na Pardubicku. U Nasavrk spadla v naprostém bezvětří na projíždějící dodávku silná větev. Třiačtyřicetiletý řidič neměl šanci zareagovat a na místě zemřel. Jen asi o třicet kilometrů dál u Přelouče došlo krátce poté k téměř totožné události, strom spadl na auto mladé řidičky. To, že vyvázla jen s lehkým zraněním, sama považuje za zázrak. Ředitelství silnic a dálnic přesto tvrdí, že k žádnému výraznějšímu kácení ani prořezávání letos nedojde, protože na to podnik nemá dost peněz.

Loterie připomínající ruskou ruletu: někdo nehodu se stromem v lesních úsecích přežije téměř bez škrábnutí, jiný zaplatí za špatný stav stromořadí kolem cesty životem. Přestože jsou oba aktuální případy z Pardubicka, tak lesníci tvrdí, že jde o náhodu a naopak varují: problém hrozí prakticky kdekoliv a dopředu ho předvídat nelze. „Probíhající hnilobu uvnitř stromu, která na první pohled není vidět, je těžké odhalit,“ potvrzuje ředitel Krajského ředitelství Lesů ČR Roman Vohradský a dodává: „V rizikových úsecích alespoň vyvěšujeme cedule, že pád stromů hrozí. Samozřejmě všechny nahlášené případy se snažíme v co nejkratší době zpracovat.“

Na hlavních tazích potom má likvidaci přerostlých větví nebo i celých nebezpečných stromů na starosti Ředitelství silnic a dálnic. To sice problém potvrzuje, řešit ho však nestíhá: „Příkladem je Středočeský kraj. Z celkem 31 tisíc kusů stromů u silnic tam je třeba pokácet 1 500 kusů. Vzhledem ke sníženému provoznímu rozpočtu už ale víme, že to do konce roku nebudeme schopni realizovat,“ uvádí mluvčí ŘSD Martina Vápeníková. Výrazné snížení celkového počtu kácených stromů u tuzemských cest už prokazují taky první čísla. Přestože sice ještě rok neskončil, tak nepoměr mezi loňskou sezónou a tou letošní je značný: „V loňském roce došlo ke kácení zhruba 4 000 kusů stromů podél silnic první třídy a dálnic, v letošním roce je pokáceno zhruba 500 kusů. Až skončí probíhající vegetační období, tak ale ještě něco kácet budeme,“ říká mluvčí silničářů.

Reportáž Luboše Rosího a Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Dosavadní náklady ŘSD už ale šetření taky prokazují – zatímco loni podnik utratil za kácení přes 11 milionů korun, letos to jsou necelé tři miliony. V některých případech se přitom správci porostů vystavují i možnému trestnímu stíhání. Po každé tragédii na silnicích totiž dendrologové pro policii zjišťují, jestli část viny na nehodě nenese právě majitel lesa. Teď mají odborníci na stole právě popsaný příklad smrtelné nehody u Nasavrk: „K případu byl přibrán odborník z odvětví posuzování zdravotního stavu dřevin. Podle výsledku zdravotního posudku se bude odvíjet další šetření,“ konstatuje chrudimský policejní mluvčí Lukáš Maier.

Pro řidiče mají silničáři jedinou radu. V případě, že narazí na nebezpečný úsek, kde hrozí pády stromů, měli by konkrétní místo policii nahlásit. „Mohu řidiče uklidnit, že také máme zavedeny pravidelné kontroly. Na silnicích první třídy jsou dvakrát týdně, na dálnicích každý den. Samozřejmě, že když někde zjistíme opravdu akutní problém, řešíme ho okamžitě,“ uzavírá Martina Vápeníková.

Vydáno pod