ČSSD navrhuje přísnější trest za stalking

Praha – Zpřísnění trestu za stalking se chystá navrhnout senátor ČSSD Marcel Chládek. Pronásledovatelům a slídilům by podle něj mělo místo nynějšího ročního hrozit dvouleté vězení. Trestné by navíc mělo být i zneužití osobních údajů k objednávání zboží a vytrvalé poškozování jména v práci či u obchodních partnerů. Návrh novely předloží Chládek Senátu v příštích dnech.

Se stalkingem, který je v Česku trestný od loňského ledna, se podle letošního průzkumu setkala každá čtvrtá Češka a téměř každý osmý Čech. Chládek míní, že se případy ale špatně prokazují. Chystá podle svých slov „zjednodušení a zpřísnění úpravy“. Návrh chce předložit v úterý senátnímu výboru pro lidská práva, poté senátním klubům. Pokud by se na podzim dostala do sněmovny a zákonodárci ji schválili, mohla by prý začít platit v příštím roce.

Pospíšil: Novelizace zatím není potřeba

Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila ale bez vyhodnocení funkčnosti paragrafů o stalkingu není možné zákon novelizovat. „Nejsem příznivcem změny trestního zákoníku bez toho, že seriózně vyhodnotíme, nakolik úprava v praxi způsobuje problémy. Sociální demokraté s odborníky z ministerstva spravedlnosti nekomunikovali. My se tím návrhem budeme zabývat, ale v tuto chvíli bez hlubší analýzy nelze říci, že je třeba tuto úpravu novelizovat.“

Chládek ovšem oponuje, že o úpravě diskutovali a spolupracovali na ní právníci, policisté a další odborníci. Roční trest je podle něj mírný na to, jak pronásledování oběti ničí život. Senátor by ho proto zdvojnásobil. Za dostatečný postih považuje šest měsíců až tři roky vězení pro ty, kteří pronásledují dítě či těhotnou ženu, používají u toho zbraň a podílejí se s nimi na tom i další osoby.

Stalking nově jako zneužití osobních údajů na objednávkách

Chládek by z trestního zákoníku rád vypustil to, že pronásledování musí u oběti „vzbudit důvodnou obavu“ o život či zdraví. Právník Michal Hanzlík uvedl, že by tak už nebylo nutné stalking složitě prokazovat a policisté a soudci by mohli konat. „Je to pokus o zjednodušení života obětem a orgánům činným v trestním řízení,“ řekl.

Ve výčtu činů, které je možné za stalking považovat, by se pak mohly objevit dva další. Jedním z nich je zneužití osobních údajů k objednávání zboží a služeb. Oběti prý dostávají různé věci, které na jejich jméno objednali pronásledovatelé. Bývají to třeba erotické pomůcky. Dovážková služba pak požaduje peníze. Trestné by podle Chládka mělo být i vytrvalé poškozování jména oběti v její práci či u obchodních partnerů. „Chtěli bychom zpřísnit postihy u měkkých forem stalkingu, které jsou špatně postižitelné,“ uvedl senátor.

Stalking neboli nebezpečné pronásledování je opakované a stupňované obtěžování. Pronásledovatel či pronásledovatelka třeba bombardují svou oběť textovými zprávami, e-maily, telefonáty či nechtěnými dárky. Psychologové to označují za psychoteror. Pachatel pak také často ničí věci svého objektu a vyhrožuje mu napadením či smrtí.

Policie: Počet případů stalkingu roste

„Za loňský rok policie zaevidovala celkem 537 případů trestného činu nebezpečného pronásledování, kdy se nám podařilo trestně stíhat celkem 314 osob,“ informoval mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej. Počet osob stíhaných za stalking přitom roste. Zatímco v první polovině roku 2010 policisté stíhali 137 podezřelých osob, za období od letošního ledna do června se jedná o 229 osob.

Vydáno pod