Infikovaná klíšťata útočí

České Budějovice – Letos je dvakrát víc případů klíšťové encefalitidy za první půlrok než loni. Nejvíc infikovaných parazitů je tradičně v Jihočeském a Plzeňském kraji a také na Vysočině. Těžké záněty mozku, které mohou vést až k ochrnutí, nejčastěji postihují starší generaci. Na zánět mozku nebo blan přitom lékaři nemají lék. Jeho příznaky dokáží jen tlumit, ne zcela vyléčit.

Téměř dvě stovky letošních pacientů už vědí, co jedno přisátí několikamilimetrového parazita dokáže. Například mladík z Beskyd si našel klíště na noze a o měsíc později mu život zachraňovali na ostravské infekci. „Byla to strašlivá bolest hlavy, která přetrvávala. Když jsem popošel, tak jsem i zvracel. Přechodně to přestalo asi na 5 až 7 dní, potom to zase začalo,“ konstatoval pacient. 

Většina pacientů o původci své nákazy ví moc dobře, klíště si sami i vytáhnou. Za nevysvětlitelnými případy pak často stojí miniaturní nymfy parazitů. Jsou průhledné, sát krev a roznášet ale dokáží jako jejich dospělí rodiče. Letos hlásí lékaři i případy, kdy se neopatrný člověk nakazil od svého domácího mazlíčka. „Nemocný odstraňoval klíště kočce, i když měl záděru, a nepoužil pinzetu ani rukavice,“ podotkl Josef Trmal, ředitel Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem. 

Za enormním výskytem klíšťat stojí mírná zima a hezké jaro. Tradičně se jim nejvíc daří na jihu a jihozápadě Čech. Jen Plzeňsko hlásí trojnásobný počet nemocných než loni. Nakaženým klíšťatům se líbí už i na horách - třeba na Vysočině. „Klíšťová encefalitida se vrací i do pohraničních oblastí, na sever Čech. Tam dříve neměla vůbec možnost žít,“ řekl Bohumír Kříž ze SZÚ. 

Klíšťata nakažená encefalitidou napadnou člověka na kraji smíšených lesů ve vysoké trávě nebo na břehu řek.

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)