ČSSD žádá zvláštní hlasování o výjimce k Lisabonu

Praha - ČSSD trvá na tom, aby se hlasovalo zvlášť o české výjimce z Lisabonské smlouvy a vstupu Chorvatska do EU. Předseda sociálních demokratů to dnes uvedl po schůzce s prezidentem Václavem Klausem, který si ho pozval na Hrad k diskuzi nad aktuálními politickými tématy. Kromě dodatku, který si Klaus v roce 2009 prosadil při podpisu smlouvy, hovořili také o počínání vládní koalice, návrhu rozpočtu nebo důchodové a daňové reformě. Pozvání na Hrad Sobotka dostal naposledy v dubnu, kdy vrcholila vládní krize kolem podezření z korupce ve vládních Věcech veřejných.

Výjimku z Listiny základních práv EU, která je připojena k Lisabonské smlouvě, si vyžádal Klaus jako ochranu před údajnými případnými nároky sudetských Němců na majetek v ČR, přestože s tím podle mnohých právníků Lisabonská smlouva o reformě institucí EU ani připojená listina nesouvisejí. Podle ČSSD prezident použil nacionalistické argumenty a falešnou hrozbu vydávání majetku sudetským Němcům, výjimka se přitom týká různých sociálních práv a ochrany životního prostředí.

Česká výjimka se podle původní dohody evropských politiků s českou vládou měla schvalovat spolu s přistoupením Chorvatska k unii. Spojení obou témat v jedno hlasování by se ale mohlo zkomplikovat v českém Senátu. ČSSD totiž chce podpořit vstup Chorvatska, odmítá ale výjimku z Listiny základních práv EU, protože by to podle ní zhoršilo ochranu sociálních práv českých občanů.

Premiér Petr Nečas hovořil dříve o tom, že obě témata budou spojena. Po jednání s polským premiérem Donaldem Tuskem, jehož země nyní EU předsedá, Nečas v pátek řekl, že podle původních dohod v EU se má o konkrétních podrobnostech na evropské i národní úrovni dále jednat.