Česko zasáhnou silné deště, hrozí povodně

Praha - V noci zasáhnou severní a střední Moravu silné deště, ve středu pak vydatně zaprší na severozápadě Čech. Může spadnout až 40 milimetrů srážek, na západě republiky hladiny řek vystoupí na povodňové stupně. Varování vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Od středy by také mělo přijít výrazné ochlazení, teploty v následujících dnech nepřekročí 20 stupňů Celsia. Dnes v noci by se na přívaly vody a bouřky měli připravit obyvatelé Olomouckého, Zlínského a Moravskoslezského kraje, pršet by zde mělo až do středečního dopoledne.

„Na západě Čech může vydatně pršet ve středu během dne. Srážkové úhrny za 24 hodin mohou dosáhnout až 40 milimetrů, hlavně v horských oblastech. Na západě Čech lze očekávat dosažení stupňů povodňové aktivity,“ uvedl ČHMÚ ve výstraze pro Karlovarský, Plzeňský, Liberecký a Ústecký kraj. Na hřebenech Krušných hor a Šumavy budou ve středu večer nárazy větru ojediněle až 75 kilometrů v hodině.

Počasí nebude připomínat léto ani teplotami, rtuť teploměru vyšplhá nejvýše na 15 až 20 stupňů Celsia. Podobné teploty by měly panovat až do příštího týdne, stejně jako zamračená obloha a déšť.