Studenti i senioři by mohli od září přijít o zlevněné jízdné

Praha – Ministerstvo dopravy nemá dostatek peněz na kompenzace slev jízdného v osobní hromadné dopravě, celkem mu chybí 95 milionů korun. Vládě ve středu ministerstvo navrhne redukci slev na jízdném od prvního září, slevy by poté měly zůstat pouze pro držitele průkazů ZTP a ZTP/P a jejich průvodce. Druhou možností je navýšení rozpočtu resortu o chybějících 95 milionů. Zrušení slevy by se dotklo zejména takzvaného žákovského jízdného, které studentům během školního roku umožňuje cestovat v meziměstské linkové dopravě se čtvrtinovou slevou. U žáků do 15 let se 25procentní sleva vypočítává z polovičního jízdného. O slevu na jízdném v osobní dopravě by podle návrhu ministerstva rovněž přišli senioři.

„Požadavek ministerstva dopravy o navýšení financí pro kompenzaci slev považuji za správný,“ řekl prezident Svazu dopravy České republiky Jaroslav Hanák. O rozsahu poskytovaných slev ale rozhoduje stát, a pokud na kompenzace nemá peníze, potom musí udělat zásadní změnu, připustil. Ministerstvo dopravy slevy kompenzuje podle usnesení vlády z loňského roku do výše 100 milionů korun, peníze pro roky 2010 i 2011 uvolnilo ministerstvo financí. Pro letošní rok ale ministerstvo dopravy očekává náklady na kompenzace dopravcům 180 milionů korun a 15 milionů z letošního rozpočtu navíc ministerstvo použilo pro financování loňských závazků vůči dopravcům.

Při udržení současného stavu kompenzací od ledna 2011 do srpna a se zachováním slev pro handicapované cestující po prvním září požaduje ministerstvo dopravy navýšit svůj rozpočet o 32 milionů z vládní rozpočtové rezervy. Ministerstvo financí ale vzhledem k možnostem státního rozpočtu s navýšením financí pro resort dopravy nepočítá. Navýšení peněz pro kompenzace zatím nemůže ministerstvo dopravy očekávat ani pro rok 2012.