Kvůli letecké pumě museli hasiči evakuovat nákupní centrum v Liberci

Liberec - Kvůli nálezu letecké pumy z druhé světové války musela dnes policie vyklidit nákupní centrum na okraji Liberce. Podle pyrotechnika mohla být bomba životu nebezpečná až do vzdálenosti jednoho kilometru. V okolí místa nálezu jsou proto uzavřeny příjezdové cesty. Evakuováno bylo na tři a půl tisíce lidí.

Bombu podle policejní mluvčí Ivany Balákové našli stavební dělníci při výkopových pracích mezi obchodním centrem Nisa Liberec a obchodním domem Sconto. Přivolaný pyrotechnik pak zjistil, že by při případné explozi mohla mít velmi silný ničivý účinek. Policie proto evakuovala celou oblast. Evakuace lidí z obchodních center a okolí podle Balákové skončila krátce před 21:00. Z OC Nisa jich policisté a hasiči museli evakuovat asi tři tisíce, ze Sconta kolem pěti stovek.

V současné době hasiči připravují transport letecké pumy, který bude veden po rychlostní silnici směrem k Mnichovu Hradišti a dále směrem do bývalého vojenského prostoru Ralsko na Českolipsku. Řidiči tak během noci musí počítat s omezením provozu. Trvat by to mohlo i několik hodin.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)