Razie na Václaváku: Policie zadržela dealery subutexu

Praha – Pražská policie se včera večer zaměřila na kontrolu Václavského náměstí. Pozornost policisté soustředili především na drogovou scénu. Z centra Prahy se stále nedaří vymýtit narkomany, kteří v posledních letech stále častěji obchodují se subutexem. Jedná se o lék, který má účinky podobné jako heroin. Pražský primátor Bohuslav Svoboda navíc řekl, že by se podoba Václavského náměstí měla změnit. Město uvažuje o tom, že by uprostřed vytvořilo zelený pás, který by fungoval jako parčík. Zamlouvá se mu také varianta, že by náměstí častěji sloužilo kulturním akcím a že by se jednou za čas mohlo pro dopravu zcela uzavřít.

Před patnácti lety vládl pražské drogové scéně heroin, dnes ho z velké míry nahradil subutex. Tedy lék, který svými účinky nahrazuje drogu. Postupně se objevil na černém trhu a někteří drogově závislí ho užívají nitrožilně. „Tím je Praha odlišná od jiných měst, že tu 80 procent drogového pouličního trhu tvoří subutex,“ podotkla vedoucí drogového oddělení policie Blanka Novotná.

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)

Dalším problémem centra metropole jsou dealeři afrického původu, prodávají kokain, extázi a marihuanu. Zahraničním turistům se pak často stane, že místo drogy dostanou třeba nadrcenou omítku. Slibnou zprávou je, že v centru Prahy podle pozorovatelů ubylo narkomanů mladších pětadvaceti let. Narkomani ve velkém škodí obchodníkům, jen na Václavském náměstí ukradnou ročně podle odhadů zboží za několik set milionů korun.

Primátor se během prohlídky zajímal například o kontroly taxikářů, cizinců, bezdomovců a takzvaných naháněčů, kteří lákají turisty do nočních podniků. Při cestě jej doprovázeli šéfové městské a státní policie. Podle primátora se problémy nekoncentrují na samotném Václavském náměstí, ale v přilehlých ulicích. Tam jsou například noční podniky nabízející sexuální služby, ale i dealeři drog. Na rozdíl od některých zástupců minulého vedení si primátor nemyslí, že by z náměstí musely zmizet stánky s občerstvením. „Patří to ke koloritu ulic,“ poznamenal.