O prázdninách zemřelo při leteckých nehodách už pět lidí

České Budějovice – Pilot ultralightu, který se v sobotu zřítil na Prachaticku, zemřel v neděli večer na následky zranění v českobudějovické nemocnici. Druhý muž, jenž v letadle také cestoval, je stále ve vinohradské nemocnici v Praze. Ultralehké letadlo havarovalo v sobotu nedaleko vlakového nádraží v Nové Peci. Podle slov očitých svědků pravděpodobně zavadilo křídlem o dráty elektrického vedení. Poté spadlo na zahradu rodinného domu. Svědkům nehody se podařilo posádku vyprostit ještě před příjezdem záchranářů. Letadlo začalo po pádu hořet. Od 11. července zahynulo při leteckých haváriích malých letounů na území České republiky už pět lidí.

„Zatím stále vyšetřujeme příčiny havárie. Klíčová pro nás bude především zpráva z Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod, která určí, zda se jednalo o technickou závadu, nebo o pochybení pilota,“ řekla prachatická policejní mluvčí Martina Joklová. Policisté také stále vyslýchají svědky nehody. Čekají i na lékařský znalecký posudek, který by měl zjistit, zda pilot nebyl pod vlivem alkoholu.

Jde již o páté úmrtí při leteckém neštěstí v České republice od 11. července. Ten den se v Brně-Medlánkách zřítilo ultralehké sportovní letadlo, v němž zahynul bývalý hokejový reprezentant Jaroslav Jiřík (71). Stroj se zřítil krátce po startu do pole s obilím. Na Černé hoře u Janských Lázní v Krkonoších zahynul 17. července paraglidista, který se zřítil při letu. Při pádu malého sportovního letadla na Rokycansku zemřeli 19. července dva muži, kteří byli na palubě.