Britka opět unesla dceru z kojeňáku

Praha – Britka, které začátkem července soud předběžným opatřením odebral dítě a která ho před necelými dvěma týdny unesla z kojeneckého ústavu v Praze 4, dnes krátce před polednem unesla svou dceru podruhé. Policie po obou pátrá. Matka dceru v době návštěv vzala na zahradu a z areálu se s největší pravděpodobností dostala stejně jako minule – prostříhala díru v plotě. Z toho je jasné, že únos plánovala.

„Nemohli jsme jí zabránit v návštěvách, jelikož je má soudem dovolené,“ řekla mluvčí Fakultní Thomayerovy nemocnice Martina Štanclová. Dodala, že navštěvovat dcerku bez dozoru mohla žena dvakrát denně na tři hodiny. Podle ní nemocnice plot od minulého incidentu opravila. „Soud by musel vydat nové předběžné opatření, které by stanovilo, že může dceru navštěvovat pouze s dozorem,“ uvažovala mluvčí nad tím, jak by se dalo případnému dalšímu únosu zabránit.

Podle ministerstva práce a sociálních věcí i podle soudu Prahy 3, který má případ britské matky na starosti, však měli zaměstnanci na ženu dohlédnout. „Pokud bylo dítě předáno do péče toho zařízení, tak to nese za dítě plnou zodpovědnost,“ uvedl mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 3 David Vláčil.

Reportáž Pavly Kubálkové (zdroj: ČT24)

Žena přijela do České republiky před více než rokem a půl, aby zde porodila své druhé dítě. Nemá doklady, peníze ani rodný list své dcery. Lidé z okolí na to upozornili sociální pracovníky a ty pak soud. Šestačtyřicetileté Britce Obvodní soud pro Prahu 3 předběžným opatřením začátkem července dceru odebral na návrh Orgánu sociálně právní ochrany dětí (OSPOD) a umístil ji do Dětského centra v pražské Krči, kde ji matka mohla navštěvovat. Před necelými dvěma týdny ji však unesla.

Policisté ji na základě oznámení po pár dnech dopadli i s dítětem v jednom z pražských kadeřnictví a dítě znovu umístili do kojeneckého ústavu. Britku kriminalisté po prvním únosu vyslechli a vzhledem k novým skutečnostem, které prý vypověděla a které prošetřují, ji neobvinili.