Důchodci a studenti zatím o slevy v dopravě nepřijdou

Praha - Ministerstvo dopravy bude dopravcům i nadále kompenzovat studentské a seniorské slevy na jízdném. Minimálně do konce roku se situace nezmění. Dnes o tom informoval ministr dopravy Pavel Dobeš, který chce o navýšení rozpočtu pro příští rok nadále diskutovat s ministrem financí.

„Dohodli jsme se, že v letošním roce bude tato problematika řešena z kapitoly ministerstva dopravy,“ uvedl Dobeš. V letošním roce se tedy tarify v dopravě měnit nebudou, ačkoli dopravě chybí na kompenzaci slev 95 milionů korun.

Dobešův resort požadoval po ministerstvu financí navýšit rozpočet pro vyplácení kompenzací ve výši 95 milionů při zachování současného stavu, nebo navýšení rozpočtu o 32 milionů s tím, že kompenzace slev od září letošního roku zachová pouze u držitelů karet ZTP a ZTP/P včetně jejich doprovodu.

Ministerstvo dopravy slevy kompenzuje podle usnesení vlády z loňského roku do výše 100 milionů korun, peníze pro roky 2010 i 2011 uvolnilo ministerstvo financí. Pro letošní rok ale ministerstvo dopravy očekává náklady na kompenzace dopravcům 180 milionů korun a 15 milionů z letošního rozpočtu navíc ministerstvo použilo pro financování loňských závazků vůči dopravcům.