Hegerova reforma se vrací ze Senátu s nepořízenou

Praha - Senát dnes podle očekávání zamítl první část zdravotní reformy. O vládní novele o veřejném zdravotním pojištění, která umožní stanovit základní a nadstandardní péči a zvyšuje poplatek za pobyt v nemocnici ze 60 na 100 korun za den, nyní rozhodnou poslanci. Hlasy koalice mohou veto horní komory zvrátit. Opozice ohlásila, že se kvůli obsahu novely obrátí na Ústavní soud. Senát také vydal ke stíhání přerovského primátora Jiřího Lajtocha.

Pro zamítnutí novely bylo 48 přítomných senátorů ČSSD, KDU-ČSL, KSČM a Severočeši.cz. Proti bylo 27 zástupců ODS a TOP 09 a Starostů. Předsedkyně klubu TOP 09 a Starostové Soňa Paukrtová před tím neuspěla s návrhem, aby horní komora předlohu schválila ve sněmovním znění. Poměr hlasů byl přesně opačný.

Senát vrátil také sněmovně novelu, podle níž by soudy mohly ukládat mladistvým pachatelům závažných trestných činů ochranné léčení na neomezeně dlouhou dobu. Ve vládní předloze chce horní komora upřesnit podmínky, za kterých by mohli soudci tuto léčbu nařídit. Soudy budou moci ochranné léčení nařídit podle novely jako ambulantní nebo ústavní. Tuto formu trestu budou moci použít v případě, že dítě spáchá zločin kvůli duševní poruše nebo pod vlivem drog. Novela zároveň v rámci práv odsouzeného pamatuje na to, že podmínky léčení budou každoročně soudem přezkoumávány.

Podle rozhodnutí senátorů se zřejmě do systému kontaktních míst Czech POINT pro komunikaci s úřady státní správy a samosprávy budou moci zapojit banky a stavební spořitelny. Normu sice Senát přes doporučení svých výborů neschválil, ale ani neodmítl a neupravil. Úpravu zákona o informačních systémech veřejné správy tak v souladu s ústavou dostane k podpisu prezident. Tvůrci novely její potřebnost zdůvodňují tím, že počet kontaktních míst by se měl rozšiřovat, avšak nárůst pracovišť je ale podle současného znění normy ohraničený. Kontaktních míst je nyní kolem 6700.

Jednání Senátu, den první

Dvě hodiny debaty včera předcházely hlasování o návrhu zákona o střídavé péči. Nakonec se vrací před poslance. Návrh poslance Staňka z ODS měl zajistit, aby se po rozvodech děti častěji svěřovaly do péče obou rodičů. Zatím je totiž v 90 % automaticky získávají do péče matky. Senátoři ale zdůraznili, že by soudům měla být ponechána možnost každý případ posoudit individuálně.

Naopak zelenou dostal zákon o protikomunistickém odboji. Jeho účastníci podle předlohy dostanou 100 tisíc korun, pozůstalí po nich polovinu. Stát také bude odbojářům garantovat průměrnou výši důchodu. Pokud zákon podepíše prezident, začne platit symbolicky 17. listopadu letošního roku.

Senátoři také odhlasovali kompenzaci pro vybrané obce za to, že se na jejich území bude zkoumat vhodnost vybudování úložiště radioaktivních odpadů. Ty by mohly dostat až 4 miliony korun ročně. Hladce prošla horní komorou i novela, která umožní ministerstvům obrany a vnitra nakupovat vojenský materiál ze zahraničí bez prostředníků.