Soud vydal mezinárodní zatykač na Votavu, vyhýbá se vězení

Praha - Městský soud v Praze vydal koncem června evropský i mezinárodní zatykač na Miloslava Votavu, loni pravomocně odsouzeného na pět let vězení za pokus podvodně vylákat od státu nejméně zhruba 60 milionů korun a za další milionový podvod. Vyhýbá se totiž vězení. Votava obvinění z podvodů v minulosti odmítal. Mimo jiné je specialistou na zakládání firem a kont v zemích daňových rájů, kam si někteří podnikatelé převádějí peníze, aby se chránili před vysokým zdaněním.

„Odsouzený dobrovolně nenastoupil do výkonu trestu na opakované výzvy soudu, naproti tomu nedůvodně žádal o jeho odklad s poukazem na vážný zdravotní stav, který ovšem předseda senátu na základě lékařských zpráv neshledal, a odklad tak nedovolil. Předseda trestního senátu naopak konstatoval, že výkon trestu nijak neohrozí jeho zdravotní stav, tím spíše, když odsouzený zvládá cestovat z Floridy do Dominikánské republiky, odkud soud informuje o zdravotním stavu namísto toho, aby jeho kroky směřovaly do ČR,“ uvedla mluvčí městského soudu Martina Lhotáková.

Pětiletý trest vězení uložil Votavovi loni v květnu Vrchní soud v Praze. V odvolacím jednání tak zpřísnil trest, který muži v červnu 2009 vyměřil pražský městský soud. Votava dostal původně tříletý trest vězení podmíněně odložený na zkušební dobu pěti let. Vrchní soud loni zároveň zrušil peněžitý trest ve výši milion korun. Muž uplatnil v září 2002 na ministerstvu spravedlnosti nárok na náhradu škody, která mu podle něho vznikla v souvislosti s jeho dřívějším trestním stíháním. Votava tvrdil, že kvůli obvinění přišel o funkci prezidenta černohorské Standard Hellier Bank a plat přes 80 tisíc dolarů (nyní téměř 1,4 milionu korun) měsíčně. Plat se mu prý snížil asi na 1700 dolarů. Ministerstvo jeho nároku nevyhovělo, Votava se tak obrátil na soud. Později však svou žalobu stáhl s tím, že mu peníze zaplatila banka.

Banka nefungovala, byla jen záminkou k odškodnění

Podle soudů se však muž pokusil podvodně připravit stát nejméně o 59,2 milionu korun. Podle pravomocného verdiktu to byl totiž on, kdo banku ovládal, takovou mzdu nepobíral, a žádná škoda mu tak nevznikla. Banka navíc podle soudů nevyvíjela žádnou činnost. Svůj nárok pak Votava dokládal účelově vytvořenými dokumenty. Soudy uznaly Votavu vinným i z toho, že podvedl svého společníka. Na podzim 2002 si od něho půjčil přes 1,1 milionu korun. Na peníze mu vypsal dvě směnky, ačkoli již při přebírání hotovosti a při podepisování směnek věděl, že mu peníze v dohodnuté lhůtě nesplatí.

Advokát Votavy Jaroslav Ortman v minulosti například namítal, že jeho klient žalobu o odškodnění stáhl, a trestnost činu tak podle něho zanikla. Soudy se s ním ale neshodly - poukázaly na to, že muž žalobu stáhl až poté, co byl obviněn. Votava je specialistou na zakládání firem a kont v zemích daňových rájů, kam si někteří podnikatelé převádějí peníze, aby se chránili před vysokým zdaněním. Mezi jeho zákazníky údajně patřili i lidé pracující pro bývalého liberijského prezidenta Charlese Taylora a Laurenta Kabilu, vládce středoafrického Konga. Právě pro ně prý založil banku v Černé Hoře. Hovořil i o tom, že kvůli tomu spolupracoval s tajnými službami.