Obvinění pro Lajtocha padne za dva týdny

Přerov – Podle vsetínského státního zástupce Zdeňka Menclera bude senátor ČSSD a přerovský primátor Jiří Lajtoch obviněn do čtrnácti dnů. Zastupitelství i protikorupční policie dosud čekaly na rozhodnutí Senátu, zda Lajtocha ke stíhání vydá. Souhlasné slovo padlo včera. Senátor je spolu s dalšími dvanácti lidmi viněn ze sjednání výhody při zadání veřejné zakázky na přestavbu domova důchodců a zimního stadionu v Přerově.

„O vydání vím, musíme nyní vyčkat na rozhodnutí (Senátu) v oficiální podobě. V nejbližší době by mělo být sděleno obvinění jemu a dalším zodpovědným osobám. Podle mého soukromého odhadu by to mohlo být během 14 dní,“ řekl dnes vsetínský státní zástupce Zdeněk Mencler.

Ostatní podezřelí lidé by byli obviněni i v případě, pokud by Senát Lajtochovo vydání zamítl. „Předmětem trestního řízení je nějaká věc, za kterou nese zodpovědnost více lidí. Nevydání jedné osoby chráněné imunitou nemá vliv na zodpovědnost dalších lidí,“ doplnil žalobce. Dodal, že by to mělo spíše pro ostatní morální dopad. Lajtoch své vydání nepodpořil, hlasování se zdržel.

Stíhání čeká i přerovské radní

Trestnímu stíhání se zřejmě nevyhnou ani tehdejší přerovští radní. V Přerově má rada i s primátorem celkem 11 členů. Podle náměstka primátora Josefa Kulíška (ODS) je ovšem město přesvědčeno, že nepochybilo. „Myslím, že jsme nepochybili a že se to prokáže v dalším řízení,“ řekl Kulíšek.

Přerovský domov pro seniory byl otevřen v září 2008 přestavbou základní školy v ulici Optiky. Jeho cena se proti plánu zvýšila asi o 30 milionů na více než 167 milionů korun. Prověrky antimonopolního a Nejvyššího kontrolního úřadu žádné pochybění neodhalily. Od antimonopolního úřadu město ale letos dostalo pokutu 90 000 korun kvůli výběru dodavatele na stavební úpravy zimního stadionu.

Policie Lajtocha podezírá ze sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a ze zneužití pravomoci veřejného činitele, spáchané ve spolupachatelství. O primátorovo vydání požádala kvůli takzvaným vícepracím na obou stavbách. Lajtoch vinu odmítá, podle něho byly tyto vícepráce standardně odsouhlaseny v komisích i na radě.