Povodňové varování pomalu končí, hladiny řek klesají

Liberecko – Velká voda dál komplikovala život v Česku. Třetí povodňové stupně přes den platily už jen na dvou místech ve východních Čechách - na Dědině v Třebechovicích pod Orebem a na Orlici v Týništi, hasiči ale museli evakuovat skoro dvě desítky lidí. Jak začala voda opadat, odkrývaly se škody a postupně se začalo uklízet. Aktuální informace o stavu vodních toků naleznete na stránkách ČHMÚ.

Téměř rok od bleskových povodní v Libereckém a Ústeckém kraji přišla tento týden na sever Čech znovu velká voda. Nezasáhla ale tak velkou silou - nikdo nezemřel, škody budou podle pojišťoven v řádu milionů korun. Loni si přitom rozvodněné řeky vyžádaly životy pěti lidí a
vzaly majetek za více než deset miliard.

Na Liberecku a Frýdlantsku začínají po povodni uklízet. Hasiči odčerpávají vodu a čistí silnice, cestáři je opravují. Voda se rozlila hlavně po loukách a zahradách a zaplavila sklepy. Do bytů se většinou nedostala. Ve Višňové hasiči odčerpávají laguny, voda tu podemlela most.

Ačkoliv mluví místní lidé o povodni již v minulém čase, nebezpečí ještě zcela nepominulo. Půda je stále nasáklá vodou a potoky a řeky se drží těsně ve svých korytech. V obci Višňová zůstávají v pohotovosti nejen profesionální a dobrovolní hasiči, ale i policie a zdravotníci, kteří se osvědčili loni, když řešili několik nervových kolapsů způsobených zejména stresem a vyčerpáním místních obyvatel. Letos zde působí spíše preventivně.

Na východě Čech v noci na dnešek stouply hladiny dolních toků Orlice a Dědiny. Vodohospodáři vyhlásili třetí stupeň povodňové aktivity na Dědině v Mitrově a také na Orlici v Týništi nad Orlicí, na ostatních místech v Královéhradeckém a Pardubickém kraji
platí již jen první stupně povodňové aktivity. Hasiči dnes ráno pomáhali evakuovat obyvatele chatové oblasti u Třebechovic, v kraji kvůli velké vodě zůstávají uzavřené některé cesty. 
„V kraji byl přes noc poměrně klid, dnes ráno jsme vyslali člun do chatové oblasti ve Štěnkově, kde i přes varování zůstali lidé,“ řekl dnes operační důstojník královéhradeckých hasičů.

Starosta Třebechovic pod Orebem, které leží na soutoku Dědiny a Orlice, Jiří Němec řekl, že chaty ve Štěnkově jsou vodou z okolních luk ohrožené při každé povodni, v samotných
Třebechovicích je klid. „Voda v Dědině i Orlici sice stoupla, ale zatím to není žádné drama, ve městě není nikdo ohrožen, předpokládáme, že voda bude kulminovat kolem poledne,“ prohlásil Němec. V Ledcích u Třebechovic se ale rozlila voda do vesnice a na pole - podle místních Povodí Labe včas nezvedlo stavidla pod obcí. Ledce tak dnes byly jedním z mála míst ve Východních Čechách, kde voda celý den stoupala. Škody podle místních zřejmě půjdou do milionů korun.

Velká voda se znovu vrátila do Chábor a Podbřezí. Hasiči museli vyprošťovat kmen stromu z řeky - hrozilo totiž, že by podemlel most uprostřed obce. Voda v Podbřezí nejvíc zpustošila nově zrekonstruovanou základní školu. Zatopila sklepení i přilehlý sportovní areál.

Voda klesá už i na Moravě

Situace na horním toku řeky Moravy se nadále uklidňuje. V Raškově a Vlaském na Šumpersku již Morava klesla pod první povodňový stupeň. V pátek tam hladina řeky dosahovala stupně třetího a místy se voda vylila z břehů. Přestože voda z hor míří do níže položených oblastí, hladina tam vzrůstá jen mírně a vodohospodáři žádné problémy v
těchto lokalitách neočekávají. Řekl to dispečer Povodí Moravy Ondřej Zezula.

Posledním místem v Olomouckém kraji, kde dnes odpoledne platí první povodňový stupeň jsou Moravičany. „Kvůli vodě, která tam přitéká z výše položených oblastí, v Moravičanech hladina Moravy stále vzrůstá, ovšem jen velmi pozvolna. Je sice možné, že by mohla dosáhnout druhého povodňového stupně, nic dramatického ale neočekáváme,“ uvedl dispečer.

Ve Středočeském kraji řeky kulminují

Hladiny řek ve Středočeském kraji, které se ve čtvrtek po vydatných nočních srážkách zvedly až na třetí povodňový stupeň, poklesly. Nadlimitní stavy jsou už jen na Jizeře v Bakově nad Jizerou a na Labi v Brandýse nad Labem, kde platí první povodňové stupně. Zatímco hladina Jizery postupně klesá, na Labi se mírně zvyšuje.