Očkování před cestami za exotikou musí přijít včas

Praha - Z exotických zemí si stovky Čechů každý rok přivezou řadu závažných onemocnění. Lékaři proto radí, aby se nechali očkovat nebo užívali léky, které mohou chorobám předejít. Za prevenci ale cestovatel zaplatí z vlastní kapsy až 10 tisíc korun – podle toho, kam se chystá. Zdravotní pojišťovny toto nepovinné očkování neplatí, jen na něj částečně přispívají.

Neopatrné turisty nejčastěji postihují průjmová onemocnění, která většinou během několika dnů zmizí. Podle lékařů by ale cestovatelé neměli zapomínat na očkování proti žloutence především typu A, ale je vhodné zvážit i očkování proti typu B, zvláště v případě, že by na cestě mohlo dojít k nějakému úrazu. Jít se zraněním do některé z místních nemocnic může totiž také znamenat riziko. Jedním ze základních by podle primářky Infekční kliniky FN Na Bulovce Hany Roháčové mělo být i očkování proti břišnímu tyfu.

K lékaři je třeba přijít včas, žloutenka se totiž očkuje ve třech dávkách. Očkování je potřeba mít minimálně 14 dnů do odjezdu, aby se stačily vytvořit protilátky. Turisty při cestách do exotických zemí může potrápit i malárie, proti té ale očkování neexistuje. Před cestou, během ní i nějaký čas po návratu je proto třeba brát speciální léky.

Očkování na cesty za exotikou zdravotní pojišťovny turistům nehradí. Za vakcíny proti žloutence a tyfu tak musí cestovatel sáhnout do peněženky pro víc než pět tisíc korun. Pojišťovna mu pak část proplatí.

Reportáž Jany Čermákové (zdroj: ČT24)