Voda stále klesá, obce sčítají škody

Hradec Králové / Liberec - Hladiny řek v Královéhradeckém a Pardubickém kraji postupně klesají. Hladiny řek v Královéhradeckém a Pardubickém kraji pokračují v poklesu. Vodohospodáři dnes po druhé hodině odvolali třetí povodňový stupeň na řece Dědině v Mitrově na Hradecku, kde nyní platí druhý stupeň povodňové aktivity. První stupeň povodňové aktivity je na východě Čech ještě na Labi v Přelouči. Nebezpečí nehrozí ani na severu Čech, kde už sčítají škody. Například rozvodněná řeka Smědá v Raspenavě na Liberecku zanechala škody za zhruba dva milionů korun.

Na Dědině v Mitrově dnes v 14:30 dosahovala hladina výšky 228 centimetrů, což je o více než půl metru méně než v sobotu večer. Podle vodohospodářů by dnes nemělo na východě Čech pršet. „Poklesy vodních stavů a průtoků na všech zasažených tocích budou pokračovat i nadále, přičemž pokles Dědiny bude jen pozvolný,“ informoval vedoucí dispečinku společnosti Povodí Labe v Hradci Králové Jiří Petr.

Vodohospodáři také pokračují v postupném upouštění vod z přehradních nádrží na východě Čech, policie také otevřela některé kvůli velké vodě uzavřené silnice. „Posledním uzavřeným úsekem zůstává v hradeckém kraji cesta mezi Třebechovicemi a Krňovicemi,“ řekl odpoledne operační důstojník hradecké policie.

Pomohla by nádrž, tvrdí starostové

Starostové obcí a měst na řece Dědině v posledních letech volají po výstavbě nádrže v Mělčanech na Rychnovsku, která by měla zabránit rozvodnění Dědiny. „Vodní nádrž Mělčany by nám v podobné situaci jednoznačně pomohla, protože by dokázala zadržet vodu. Klidně by tady mohl být jen druhý stupeň povodňové aktivity,“ domnívá se Jiří Němec, starosta Třebechovic pod Orebem, kudy protéká řeka Dědina.

Hasiči budují zátarasy
Zdroj: www.hzs-zlkraje.cz/HZS Zlínského kraje

Společnost Povodí Labe Hradec Králové podle původních plánů chtěla v Mělčanech vybudovat přehradu za zhruba půl miliardy korun. Kvůli zamítavému stanovisku ochránců přírody, které potvrdilo i ministerstvo životního prostředí, však od záměru ustoupila a připravuje výstavbu suchého poldru, který by se plnil pouze v případě vydatných srážek. Podle posledních plánů by stavba poldru mohla začít v roce 2012, dokončená by měla být v roce 2015.

Tragédie na Liberecku se neopakovala

Například na Liberecku, kde hladiny všech řek klesly pod hranici pro první povodňový stupeň, nejsou škody tak velké právě díky opatřením po loňské srpnové povodni. Řeka Smědá v Raspenavě zanechala škody za přibližně dva miliony korun, v ostatních obcích na Libercku půjdou škody do sta tisíců.

Řeka Smědá v Raspenavě
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Zatímco loni v srpnu postihly Liberecký kraj ničivé záplavy. Způsobily tehdy škodu více než osm miliard korun a postihly více než polovinu území kraje. Vyžádaly si pět lidských životů. Obcemi se tehdy prohnala podle odhadů tisíciletá voda. Ze způsobených škod se zatím podařilo opravit malou část.