Silnice vedoucí Trojzemím má být hotova do dvou let

Hrádek nad Nisou - Léta rozestavěná silnice Trojzemím se dočká dokončení. Polsko a Německo se dohodly na stavbě hraničního mostu, který na pětikilometrové trase jako poslední chybí. Řidiči se pak pohodlně dostanou z Liberce až do Drážďan. Stavba dosud vázla v Polsku. Zaplatí ji z větší části Němci.

Počet slavnostních zahájení stavby silnice Trojzemím už dávno překonal i její délku v kilometrech. Autostráda od Drážďan přitom stále končí srázem v polích. Smlouva o stavbě hraničního mostu mezi Žitavou a Šeňávkou ale přiblížila skoro pět kilometrů dlouhou silnici dokončení. Alespoň malou oslavu podpisu ve Wroclawi si proto Němci na místě stavby nenechali ujít. Z velké části stavbu platí. „Projekt bude stát zhruba 10,5 milionu eur a Německo na ni dá přes 8 milionů,“ řekl saský ministr dopravy Sven Morlok. 

Silnice na českém i německém území už stojí, v Polsku se teprve staví. Už dříve Německo s Českem přispěly na tamní úsek 16 miliony eur. Další peníze na most Němci ještě přidají. „Polská strana od začátku říkala, že na výstavbě silnice nemá žádný velký ekonomický zájem, což ve smlouvách dokázala celkem výrazně projevit,“ podotkl starosta Hrádku nad Nisou Martin Půta.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Starostové z Trojzemí usilují o silnici už od 90. let. Stavět se začala v roce 2004 a hotová měla být už o tři roky později. Smlouva o stavbě hraničního mostu dává po letech čekání také naději na konkrétní termín dokončení. Řidiči by se tak měli projet po kvalitní silnici v roce 2013.