Nepoučitelní řidiči pod vlivem

Praha – V Česku přibývá šoférů, kteří mají zakázáno řízení, a přece vyjedou. Často jde navíc o lidi, kteří přišli o řidičský průkaz kvůli jízdě pod vlivem alkoholu – a později je policie znovu opilé za volantem přistihne. Přestože statistiky nejsou zcela průkazné, v kategorii „maření úředního rozhodnutí“ vykazuje počet takových řidičů meziročně skoro poloviční nárůst.

Podle policie byl klasickým příkladem nedávný případ ze Středočeského kraje. Šedesátiletý řidič vezl v autě čtyři lidi včetně malé vnučky. Když ho hlídka zastavila, měla podezření, že šofér před jízdou pil. „Alkohol z něj byl cítit, nicméně dědeček nám tvrdil, že v žádném případě by dítě v autě neohrozil a že alkohol nepil. Hlídce pak předložil pouze občanský průkaz, protože doklady od vozidla a řidičské oprávnění údajně zapomněl,“ popisuje středočeský policejní mluvčí Ladislav Mareš.

Podezření policistů se pak potvrdilo. Při první dechové zkoušce muž nadýchal 1,2 promile alkoholu, při druhé ještě o desetinu víc. „Poté jsme prováděli lustraci v evidencích a zjistili jsme, že pán má od února platný zákaz řízení. Jak se ukázalo, šlo už o třetí takový zákaz u tohoto člověka. Na služebně jsme mu potom sdělili obvinění ze dvou trestných činů – kromě ohrožení pod vlivem návykové látky je podezřelý taky z maření výkonu úředního rozhodnutí,“ dodává mluvčí Mareš.

Dopravní kontrola
Zdroj: ČT24

Právě druhý ze jmenovaných trestných činů také evidují statistiky ministerstva spravedlnosti. A podle nich dochází k nárůstu. Zatímco za celý loňský rok evidovali policisté zhruba šest tisíc takových případů, letos už jich je přes čtyři a půl tisíce jen za první půlrok. Zajímavý pak je v této souvislosti poměr mezi ženami a muži: něžné pohlaví se na tomto typu prohřešků podílí jen čtyřmi procenty.

„Proti loňsku nárůst evidujeme. Z celkového počtu maření úředního rozhodnutí pak lze potvrdit, že porušování zákazu řízení motorového vozidla tvoří velkou většinu případů,“ uvádí Veronika Hodačová z policejního prezidia. „Těch případů rozhodně neubývá, naopak v nich čím dál větší roli hraje právě alkohol. Často i několikrát do měsíce naměříme řidičům přes jeden a půl promile. A platí pravidlo, že mnozí jsou nenapravitelní, tedy třeba mají zákaz řízení kvůli alkoholu, ale znovu usedají za volant a znovu jsou přitom opilí,“ líčí Ladislav Mareš.

Reportáž Luboše Rosího (zdroj: ČT24)

S nárůstem ve statistikách si nevědí rady ani na ministerstvu dopravy. „Například bodový systém je funkční jen tehdy, pokud ještě řidičské oprávnění máte. To můžeme přestupky opakovaně zapisovat. Pokud už ale někdo usedne za volant ve chvíli, kdy je vybodován, tak na něj ministerstvo dopravy z logiky věci už dosáhnout nemůže,“ říká mluvčí úřadu Jakub Ptačinský. Jízda bez oprávnění je v Česku trestným činem. Když soud řidičům takové provinění prokáže, může uložit až tříleté vězení. „Samozřejmě platí, že pokud řidiče přistihneme při porušení zákazu, tak už dál v jízdě pokračovat nesmí. Naopak, ve většině případů ho čeká cesta k výslechu na služebnu,“ uzavírá Veronika Hodačová.

Vydáno pod