Stát by měl dávat peníze církvím ještě dalších 20 let

Praha – Zástupci církví a náboženských společností chtějí dostávat peníze od státu ještě dalších 20 let. Přechodné období chtějí dostat do dohody o církevních restitucích. Po tomto období už by církve měly být na státním rozpočtu zcela nezávislé. Informaci přinesl deník Právo. Zvláštní komise pro vyrovnání s církvemi v květnu navrhla, že by měl stát fyzicky vrátit majetek za 75 miliard korun. Dalších 59 miliard by pak zaplatil, a to během 15, 20 nebo 30 let. Nyní zaplatí ministerstvo kultury hlavně za platy duchovních 1,4 miliardy ročně.

„Dohodli jsme se na dvacetiletém přechodném období. Do doby, než stát vyplatí majetek, který předchozí režim zabavil a stát bude dále vlastnit, tak bude stát církve spolufinancovat,“ řekl Právu předseda Ekumenické rady církví Joel Ruml. O tom, co odpoví vládní komisi, budou církevní hodnostáři jednat tento týden. Podle Rumla spěje vše k tomu, že se církve do konce července dohodnou.

Podle historika Jaroslava Šebka z Akademie věd ale nebude rozchod státu a církví jednoduchý, protože určitá finanční závislost zde funguje už řadu století. „Není otázkou, zda jsou připraveny církve, ale zda jsou také připraveni věřící, že budou muset církve v budoucnosti spolufinancovat,“ řekl deníku.

Většinu zabaveného majetku vlastnila před rokem 1948 katolická církev, ta se ale zavázala, že část svého nároku (17 procent) přenechá ostatním církvím a společnostem. Komunistický režim odebral církvím 181 tisíc hektarů lesů a 72 tisíc hektarů zemědělské půdy. 

Vydáno pod