Pitr zřejmě dál zůstane ve švýcarské vazbě

Praha – Uprchlý podnikatel Tomáš Pitr by měl zůstat ve Švýcarsku dál ve vazbě, a to až do skončení vydávacího řízení. Podle mluvčího tamního ministerstva spravedlnosti totiž země helvetského kříže nemá roční lhůtu, po níž musí být cizinci z vazby propuštěni. Napsal to server Lidovky.cz. Informaci, že bude zřejmě Pitr kvůli uplynutí lhůty propuštěn, přinesl včera server Parlamentnilisty.cz. "Člověk zůstává ve Švýcarsku ve vazbě až do konce řízení. To je zásada, která je i v zákoně," uvedl šéf odboru vydávání švýcarského ministerstva spravedlnosti Erwin Jenni.

Švýcarští policisté zadrželi uprchlého podnikatele loni 27. července v horském středisku Svatý Mořic. Od té doby čeká na své případné vydání do vlasti. Švýcarské ministerstvo spravedlnosti už o vydání rozhodlo loni v prosinci, Pitr se pak ale odvolal k soudu a tam ještě verdikt nepadl. Pokud by podnikatel nebyl s verdiktem spokojen, může se obrátit ještě k nejvyššímu švýcarskému soudu. Ten je pak poslední instancí. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) proto upozorňuje, že může řízení trvat jeden až tři roky. Sám prý stále odhaduje šance na Pitrovo vydání 50 na 50.

O možném propuštění z vazby psal server Parlamentnilisty.cz, když se odvolával na curyšského právníka Christiana Reicha. Podle něho federální zákon z roku 1994 ukládá, že ve vazbě nemůže být člověk déle než rok. Existují ale případy, kdy je možné ji prodloužit, a to třeba kvůli válečným zločinům. Reich podotkl, že Pitrovu kauzu nezná – pochyboval ale, že by se mu vazba kvůli daňovým deliktům prodloužila. Navíc se prý vydává do ciziny jen za činy, které jsou trestné i ve Švýcarsku.

Podle Erwina Jenniho existují výjimky, kdy člověk ve vazbě zůstat nemusí. Důvodem je třeba špatný zdravotní stav či to, když je vydání do ciziny nepravděpodobné, nebo dokonce vyloučené. Švýcarské ministerstvo spravedlnosti už ale o Pitrově vydání do Česka rozhodlo. Počítat se prý nedá ani s tím, že by podnikatel po roce ve vazbě přešel třeba do domácího vězení. „Není to u nás obvyklé. Dělá se to jen v případě, že je riziko útěku velmi malé. V tomto případě jsme vždy uváděli, že riziko je velké,“ řekl Jenni. 

Pitra v roce 2006 soud pravomocně odsoudil za daňové delikty k pětiletému vězení. Podnikatel však do věznice nenastoupil a od června 2007 se podle dostupných informací skrýval v cizině. Letos byl v Česku pravomocně odsouzen k souhrnnému šestiletému vězení v souvislosti s podezřelými obchody s akciemi potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny.