Praha 4 přišla směnou pozemků o desítky milionů

Praha – Až o 33 milionů korun přišla Praha 4 kvůli směně pozemků, které vyměnila s firmou Prominecon. Ta bývá spojována s kontroverzním podnikatelem Romanem Janouškem. Zjistili to Reportéři ČT. Městská část dala developerovi stavební parcely na Kavčích Horách o rozloze skoro tři tisíce metrů čtverečních a dostala za ně pozemky v nedalekém parku Družba. Podrobněji se budou případu věnovat dnešní Reportéři ČT (ČT1, 21.00).

Kavčí Hory patří mezi lukrativní pražské lokality. Je z nich nádherný výhled na Pražský hrad či na Petřín. Prominecon group, někdejší Navatyp, získal kdysi od restituentů kus parku Družba nedaleko stanice metra Pankrác, a to za tři miliony korun. Zhruba před rokem a půl tento kus parku směnil s městskou částí za stavební parcely.

Soudní znalec Jiří Rauch tehdy ocenil stavební parcely na osm milionů a 231 tisíc korun. Cenu pozemků veřejné zeleně v parku Družba ohodnotil dokonce na vyšší částku – 8 milionů a 291 tisíc korun. „Ocenil jsem to podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, tak jak je to v cenové mapě a územním plánu,“ tvrdí Rauch. Jenže oponentní posudek jiného soudního znalce, Josefa Koptíka, vyšel značně odlišně. Podle něj se hodnota parcel pohybuje kolem čtyřiceti milionů korun. Radnice tak mohla na směně vydělat přes třicet milionů. „Posudek jsem dělal důkladně a poctivě bez vedlejších zájmů nebo pohledů. Takové pozemky v Praze prostě nejsou, toto je mimořádný a jedinečný pozemek,“ uvedl Koptík.

Park Družba
Zdroj: ČT24

Starosta Prahy 4 Pavel Horálek (ODS) České televizi řekl, že nový posudek na částku 40 milionů neviděl. „My jsme pracovali s posudkem, který byl tenkrát k dispozici,“ prohlásil Horálek. Podle něj ODS a Strana zelených měla ve svém programu sjednocení vlastnictví centrálního parku Družba, a proto radnice postupovala tak, jak postupovala. „V tu chvíli jsme neměli důvod nedůvěřovat certifikovanému znalci,“ říká zastupitelka za Stranu zelených Iva Kotvová.

Výměnou pozemků tak dala radnice tichý souhlas k výstavbě developerského projektu. Ten počítá s tím, že na Kavčích Horách vyroste pětipatrový dům. Proti tomu protestují jak místní, tak odborníci. Vadí jim, že by stavba narušila pražské panorama a také, že vezme za své zeleň. „Problém máme s tím, že by se jednalo o vícepatrovou budovu, která by narušila celé životní prostředí,“ uvedl Patrik Horký, který bydlí v blízkosti plánované stavby.