Desítky hasičů bojovaly s rozsáhlým požárem na Rokycansku

Holoubkov (Rokycansko) – 16 jednotek hasičů od časného rána bojovalo s rozsáhlým požárem továrny na strojírenské výrobky v Holoubkově na Rokycansku. Požár nahlásil zaměstnanec podniku ve čtyři hodiny ráno. Hasiči přijeli na místo v půl páté, to už plameny šlehaly několik metrů nad střechu výrobní haly. Požár dostali pod kontrolu asi za tři hodiny. Práci jim ale komplikovala zřícená střecha jedné z hlavních budov. Zbylá ohniska likvidovali ještě odpoledne. Konkrétní příčiny zatím nikdo nezná. Vyšetřování bude trvat několik dnů. Škoda se zatím odhaduje přibližně na deset milionů korun. Podle hasičů jde o jeden z nejrozsáhlejších zásahů od začátku roku v Plzeňském kraji.

Podle mluvčí hasičů Aleny Marešové začalo hořet v hale na výrobu kovoobráběcích součástek, konkrétně v místě, kde jsou součástky čištěny. „Zřejmě tam požár vznikl a rozšířil se ještě na jednu halu,“ řekla ČT. Na místě zasahovalo šestnáct jednotek dobrovolných a profesionálních hasičů z celého okolí.

Střecha jedné z hlavních budov se zřítila kolem sedmé hodiny ráno. Hasiči proto museli rozebírat trosky a snažili se dostat k ohnisku požáru. „Zásah je velice nebezpečný, jelikož dochází k propadu narušených střešních konstrukcí,“ řekl ČT řídící důstojník hasičů Robert Kučera. Práci podle něj ztěžovala i sandwichová konstrukce střechy, do které se hasiči museli dostávat pomocí speciálních technických prostředků. Použili i vysokotlaké zařízení s názvem Kobra, kterým střechu hasili a zároveň řezali.

Hasiči likvidovali požár továrny (zdroj: ČT24)

Zásah sledovalo mnoho lidí, včetně zaměstnanců podniku, kteří přišli ráno do práce. Požár zachvátil areál firmy Weiler, jež podle informací na svých internetových stránkách patří k nejstarším výrobcům obráběcích strojů v Čechách. Sortiment zahrnuje kovoobráběcí stroje. Firma podle starosty Holoubkova Lukáše Fišera (ODS) zaměstnává 230 lidí. „Zasáhlo to část haly, kde je uskladněno technické zázemí,“ dodal.

Lidem v obci nebezpečí nehrozilo. Chemická jednotka sice v jednu chvíli naměřila mírně zvýšené hodnoty škodlivin v ovzduší, díky příznivému počasí se ale dým včetně nebezpečných látek rychle rozptýlil.