Ve věku 107 let zemřela nejstarší občanka ČR

Jirkov (Chomutovsko) - V domově pro seniory v Jirkově na Chomutovsku zemřela v pátek nejstarší občanka České republiky Marie Třešňáková. Bylo jí 107 let. Deníku Právo to potvrdil mluvčí radnice Luboš Mizun. Marie Třešňáková držela primát nejstaršího českého občana od letošního února, kdy zemřela stejně stará Františka Kožnarová z Velké Bíteše. Nejstarším člověkem v ČR je nyní Evangelie Čarasová z Dívčího Hradu na Bruntálsku, která se v únoru dožila 107 let.

„V den úmrtí ještě mluvila na chodbě s ošetřovatelkami, po obědě si šla lehnout a už se neprobudila,“ uvedl Mizun. Podle něj se stařenka v poslední době po zdravotní stránce necítila dobře. V městském ústavu sociálních služeb žila bezdětná Třešňáková, která v aktivním věku pracovala jako prodavačka, od roku 1994.

Nejstarší obyvatelkou Česka je nyní Evangelie Čarasová, která se narodila 15. února 1904 v Řecku. Do ČR utekla s rodinou v roce 1948 před občanskou válkou a už tu zůstala. Jejím receptem na dlouhověkost je žít v klidu a skromnosti, jíst dostatek mléčných výrobků a vyvarovat se alkoholu. Největší zálibou jsou pro ni televizní seriály. Česky rozumí dobře, mluví ale jen řecky a nikdy se nenaučila psát ani číst.

Jen o několik měsíců mladší je Marie Fišerová z Hořic na Jičínsku. Narodila se 26. listopadu 1904. Při svých loňských 106. narozeninách řekla, že se v životě snaží stále radovat z maličkostí a také dělat radost lidem kolem sebe. V životosprávě se prý nijak neomezuje. Ráda si dá škvarky a tlačenku a s návštěvou si připije likérem nebo červeným vínem.   

Nejstarším žijícím člověkem na světě je Američanka Besse Cooperová z Georgie, která se narodila 26. srpna 1896 a přesně za měsíc oslaví své 115. narozeniny.