Šlachta: Při odhalování extremistů schází telekomunikační data

Praha – Podle ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachty chybí nyní policii při pátrání po teroristech telekomunikační data, která by odhalila, kde se podezřelí nacházeli, ale hlavně, s kým hovořili. Norská policie požádala své české kolegy o informace týkající se pobytu norského atentátníka Anderse Breivika v Praze. Ten se o české metropoli zmínil ve svém manifestu, kde prohlásil, že tu zbraně nesehnal.

Norský atentátník navštívil při plánování vražedné akce i Prahu. Česká policie tak byla požádána jejich norskými kolegy o vysvětlení některých okolností pobytu Breivika v české metropoli. „Schengenský systém z 99 procent vede k dobru, zároveň ale vede k větší anonymitě. Pokud dotyčný pachatel navíc pracuje jako vlk-samotář, je pro okolí velmi složité takového člověka odhalit,“ prohlásil Šlachta. 

Breivik se v Praze snažil nakoupit zbraně. Byl tu ovšem označen za konfidenta a se svým plánem neuspěl, jak sám uvedl ve svém manifestu. „Praha se označuje jako centrum organizovaného zločinu, v tomto případě ale vidíme, že to bylo opačně a Breivik odjel s nepořízenou,“ podotkl Šlachta.

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu se teď musí snažit zjistit, kde se atentátník pohyboval nebo s kým komunikoval. „Nález Ústavního soudu nám neuchovává data telekomunikačního provozu, což nám chybí. Nemáme tak možnost zjistit, s kým daná osoba komunikovala,“ řekl Šlachta. Šlachtův útvar tak doslova „žije“ z kontaktů s lidmi z podsvětí neboli šedé zóny a jejich vazeb.

Extremismus
Zdroj: ČT24

Robert Šlachta, ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu:

„Dostáváme se do složité situace, kdy dostaneme informaci, která třeba vypadá velmi dobře, ale nakonec z toho nic není. Záleží na vyhodnocení v daný okamžik. Nedovoluji si říct, zda se norská policie zachovala dobře nebo špatně.“

Breivik měl na sobě při útoku na ostrově uniformu policisty, čímž zmátl veřejnost. „Loupežná přepadení v převlecích za policisty patří k těm nejhorším, podobným akcím se dá ale jen těžko předejít,“ dodal ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

Rozhovor s Robertem Šlachtou (zdroj: ČT24)
Vydáno pod