Policie rozbila gang výrobců anabolik, obvinila bývalé sportovce

Praha – Kriminalisté zadrželi jedenáctičlenný gang výrobců a prodejců padělaných anabolik a léků. Mezi obviněnými jsou Češi i Slováci, většinou bývalí kulturisté a trenéři fitness, informoval dnes v tiskové zprávě Pavel Hanták z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Továrnu na výrobu padělků měli na Zlínsku. Působili ale nejen v Česku a na Slovensku, ale i v dalších zemích EU. Policie na případu pod krycím názvem „BERRY“ pracovala od loňského roku. Detektivové zadrželi skupinu v červnu. Deset mužů a jedna žena byli obviněni mimo jiné z výroby a jiného nakládání s látkami s hormonálním účinkem, z porušení práv k ochranné známce a z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. Soudce uvalil vazbu na tři osoby, ostatní jsou stíhány na svobodě. V případě prokázání viny hrozí obviněným tresty od pěti do dvanácti let.

Ve skupině bylo osm občanů ČR a tři občané Slovenska ve věku od jednatřiceti do dvaapadesáti let. Podle obvinění vyráběli ve své malé tajné továrně padělky v podobě tablet či ampulí, které dál distribuovali. Objekt byl hlídán i elektronickým zabezpečovacím zařízením. Další pronajaté prostory využívala skupina v nedalekém areálu bývalého zemědělského družstva.

Padělky přípravků uváděla skupina do oběhu v napodobeninách původních krabiček vybavených kopiemi příbalových letáků, které opatřila ochrannou známkou držitele oprávnění. „Tyto 'léky' slibovaly uživatelům splnění jejich očekávání, ať už v silových sportech, či v sexuální oblasti,“ napsal ÚOOZ v tiskové zprávě. Padělky skupina rozprodávala na území České republiky prostřednictvím sítě přímých odběratelů a dalších distributorů. Na území dalších států EU fungovala další koordinovaná výrobní i distribuční síť.

Viagra
Zdroj: ČT24

Mezi odběrateli byli především kulturisté a návštěvníci fitness center. Sami výrobci padělků jim dokonce sestavovali kombinace tréninkových dávek a různé koktejly v podobě pilulek i injekcí. „K těmto látkám ještě svým svěřencům dávali patřičná doporučení na téma, kdy brát, kdy vysadit a jak to udělat, aby tyto látky nebyly zjištěny v jejich organismu při dopingových kontrolách během závodů,“ píše ÚOOZ. Přípravky byly bez odborné diagnózy distribuovány i lidem, kteří měli poškozená játra a ledviny nebo trpěli poruchami erekce.

„Je to velice závažná situace, protože laik pohledem nezjistí, zda se jedná o padělek, nebo je to originální výrobek. To znamená, že nemůže ani vědět, jaké látky ten padělek obsahuje.“

mluvčí Celního ředitelství Praha Martina Kaňková

Při domovních prohlídkách policie zajistila statisíce různých tablet a výrobní zařízení. Jen modrých tabletek pro muže našla 24 kilogramů. Zajištěna byla i finanční hotovost v celkové výši půl milionu korun. Na Slovensku policisté zabavili dokonce písemné materiály dokládající klientelu odběratelů v EU. „I když výroba těchto preparátů není na Slovensku trestná, výrobci si byli vědomi toho, že v zemích, kam výrobky dodávali, je distribuce a držení těchto látek trestné. Z těchto důvodů tyto látky deklarovali jako elektrosoučástky či reklamní předměty,“ uvádí ÚOOZ.

Svaz kulturistiky a fitness jakoukoli spojitost s případem odmítl

Svaz kulturistiky a fitness ČR (SKFČR) dnes v tiskové zprávě rezolutně odmítl jakoukoli spojitost s případem nebo s podezřelými osobami. „Někteří ze zatčených dealerů pořádali soutěže, avšak pro soukromou společnost, která se SKFČR nemá nic společného, která není členem ani ČSTV,“ informoval místopředseda svazu Martin Jebas. Sdružení podle něj zátahy policistů proti výrobcům a dealerům anabolických steroidů vítá a spolupracuje s českým antidopingovým výborem.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)