Čunek má Urbanové zaplatit za poškozenou pověst 80 tisíc

Praha – Senátor a expředseda KDU-ČSL Jiří Čunek musí zaplatit své bývalé sekretářce Marcele Urbanové 80 000 korun. Urbanová po něm požadovala 10 milionů za poškození pověsti. Tvrdila, že ji poškodily výroky, které Čunek na její adresu pronášel v médiích. Čunek se za některé výroky vůči Urbanové musí omluvit a má zaplatit náklady soudního řízení, rozhodl dnes ostravský krajský soud. Verdikt ale není pravomocný, Čunek se odvolal. Odvolání zvažuje i Urbanová.

Urbanové se nelíbila Čunkova vyjádření, v nichž ji označil například za ledovou královnu či neatraktivní ženu. Poukazovala i na to, že se vinou politika stala veřejně známou osobou. Čunek měl opačný názor a žalobu považoval ze bezdůvodnou. „Mezi výroky difamující povahy soud řadí zejména výroky učiněné na půdě Poslanecké sněmovny a dále výroky o tom, že žalobkyně je lhářka,“ uvedla mluvčí soudu Lucie Böhmová.

Do povědomí veřejnosti se Urbanová dostala v okamžiku, kdy Čunek nechal zveřejnit jemu adresovaný dopis. V něm Urbanová na čtyřech stranách popsala, jak ji sexuálně obtěžuje. To odstartovalo vlnu dalších výroků, které Urbanovou údajně poškodily. „V tuto chvíli nejde o peníze, ale o princip. Nelze přijmout za fakt, že u nás existují různé kategorie lidí. Cítím se stejným občanem jako pak Čunek, a proto jsem se rozhodla bránit,“ řekla Urbanová.

Marcela Urbanová
Zdroj: ČT24

Policie začala na konci roku 2006 Čunka podezírat z toho, že jako starosta Vsetína vzal v únoru 2002 úplatek v souvislosti s privatizací městských bytů. Hlavní svědkyní byla Čunkova někdejší sekretářka Urbanová. Kauza hýbala českou politikou více než rok. Policie tehdejšího lidoveckého předsedu a vicepremiéra Čunka obvinila v únoru 2007 z přijetí půlmilionového úplatku od realitní společnosti H&B Real. Čunek kvůli obvinění na čas odešel z vlády, po opakovaném zastavení stíhání se vrátil. Později z ní znovu odešel, nikoli však ve spojitosti s údajnou korupční kauzou. Důsledkem Čunkova případu byla řada dalších trestních stíhání a žalob. Z křivé výpovědi byla obviněna i Urbanová. Její trestní stíhání ale bylo zastaveno.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)